Думка експерта: Треба підвищувати адекватність капіталу всіх банків

Вівторок, 30 листопада 2010, 15:02

У питанні підвищення рівня капіталізації банківської системи варто акцентувати увагу на підвищенні адекватності капіталу всіх банків.

Таку думку висловив президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко.

За словами експерта, підвищення вимоги до регулятивного капіталу до 120 мільйонів гривень, яке ініціюється Нацбанком, стосується 70 банків.

"Банки повинні збільшити свою капітальну базу в півтора рази. Сьогодні вони не здатні це зробити", - вважає він.

Реклама:

Для отримання ліцензії на ностро-рахунки або на інвестиції за кордоном, за словами Сугоняко, банкам доведеться нарощувати капітал відповідно до 180 і 240 мільйонів гривень.

"Це спричинить за собою збільшення капіталу всіх малих банків більше ніж удвічі, на 13,8 мільярда гривень. І це питання стосується 108 банків. Яким чином у цій ситуації діяти? У нас немає джерел капіталізації", - поскаржився він.

За даними керівника АУБ, про фінансову стійкість невеликих фінустанов говорить той факт, що за співвідношенням капіталу до активів і капіталу до вкладів населення 4 група банків знаходиться на першому місці серед груп банків, а 3 група - на другому.

"Крім цього, дрібні банки у структурі своїх зобов'язань у відносному вимірі мають вдвічі менше рефінансування, ніж великі. Вони менш активно брали на себе валютні ризики через кредитування в іноземній валюті - 20-30% всього портфеля ", - додав банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!