Держпідприємствам дозволять купувати без тендерів?

Вівторок, 30 листопада 2010, 09:39

Український союз промисловців і підприємців спільно з Міністерством економіки підготували новий законопроект про зміни до закону про проведення державних закупівель.

Про це заявив перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров, повідомляє агентство "УНІАН".

Він зазначив, що основною зміною в законопроекті є надання можливості державним підприємствам проводити закупівлі товарів і послуг за власні кошти без застосування тендерних процедур.

"Кошти підприємства не можуть бути коштами держави. Свого часу була допущена законодавча помилка і, здається, нам вдається зараз її виправити", - зазначив Прохоров.

Реклама:

Як відомо, у діючому законі про проведення держзакупівель дія тендерних процедур поширюється і на закупівлю товарів і послуг держпідприємствами за власні кошти.

4 жовтня 2010 року Кабінет міністрів схвалив низку змін до закону про державні закупівлі.

Зокрема, документом пропонується вивести з-під дії закону держмонополії.

Також держпідприємствам буде дозволено використовувати власні кошти без застосування норм закону про держзакупівлі.

Крім того, пропонується дати можливість обласним управлінням економіки самостійно ухвалювати рішення про проведення тендерів державними установами, зокрема, закупівель у одного учасника.

Світовий банк висловив низку зауважень до законопроекту.

Зокрема, експерти СБ вважають, що в законі про держзакупівлі не повинно бути винятків, які дозволяють тим або іншим підприємствам проводити закупівлі, не використовуючи норми цього документа.

Перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова 27 жовтня заявила, що президент Віктор Янукович не підпише зміни до закону про держзакупівлі, якщо вони не будуть узгоджені з міжнародними організаціями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!