Відпрацьоване ядерне паливо повезуть в Росію

Середа, 3 листопада 2010, 17:44

НАЕК "Енергоатом" і спеціалізовані російські підприємства підпишуть довгостроковий контракт на вивіз відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) із діючих українських АЕС до кінця цього тижня.

Про це повідомив на прес-конференції президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, передає УНІАН.

"Базовий контракт ми готові підписати, і я думаю, на цьому тижні ми його підпишемо", - сказав він.

При цьому президент НАЕК зазначив, що необхідність у підписанні даного довгострокового контракту продиктована тим, що в Україні ще не введено в експлуатацію централізоване сховище ВЯП.

Реклама:

Контрактом, зокрема, буде передбачено можливість вивезення ВЯП виключно за заявками української сторони по мірі виникнення такої необхідності.

Також нова модель співпраці в цьому напрямку передбачатиме, що для кожної партії ВЯП укладатиметься окрема комерційна угода.

"Тому значення цього контракту виняткове в тому, щоб дати нам передишку до введення в експлуатацію ЦСВЯП - централізовані сховища відпрацьованого ядерного палива", - сказав Недашковський.

Коментуючи питання, наскільки комфортними для України будуть цінові параметри в рамках довгострокового контракту, президент "Енергоатома" сказав: "Цінові параметри із вивезення ВЯП поки не врегульовано, врегульовано лише базові параметри. У нас не узгоджено питання щодо так званої соціально-екологічної надбавки".

У зв`язку з цим він додав, що НАЕК через уряд України вже звернулася до уряду Росії з проханням знизити соціально-екологічну надбавку до конкурентного рівня.

Послуги із вивезення й переробки ВЯП "Енергоатому" надають федеральні державні унітарні підприємства "Гірничо-хімічний комбінат" (Железногорськ, Росія) і "Маяк" (Челябінська область, Росія).

НАЕК "Енергоатом" експлуатує чотири українські АЕС із 15 ядерними реакторами сумарною потужністю понад 13 ГВт.

Україна перенесла введення централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для Південно-Української, Рівненської та Хмельницької АЕС із 2010 року на 2012 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!