Думка експерта: Підвищення пенсійного віку для жінок - не найважливіше для МВФ

Середа, 3 листопада 2010, 16:44

Віце-прем`єр Сергій Тігіпко заявив,  що Україна відмовилася від можливого підвищення пенсійного віку для жінок.

За його словами, уряд знайшов компенсатори тих доходів, які планувалося отримати до Пенсійного фонду від підвищення пенсійного віку для жінок.

Підвищення пенсійного віку для жінкок - одна з умов надання кредитних грошей МФВ Україні.

В коментарі "Економічній правді" спеціаліст аналітичного департаменту ІК Adamant Investments, Андрій Пархоменко відзначив, що домовленості щодо підвищення пенсійного віку для жінок навряд чи є найважливішими для МВФ, до того ж в МВФ розуміють політичну складність виконання даної умови.

Реклама:

"В 2008-2009 роках ми  бачили, що невиконання деяких кількісних та якісних критеріїв програми не означає відмову МВФ видати кредит", - сказав експерт.

На думку співрозмовника, "підвищення пенсійного віку для жінок поліпшило би баланс Пенсійного фонду та дозволило би скоротити дефіцит бюджету, а в перспективі перенаправити державні витрати на якісь інші цілі".

За словами Пархоменка, в 2009 році виплата пенсій склала 20,5% видатків державного бюджету. "Частка людей пенсійного віку в Україні росте, а значить тиск на бюджет з боку Пенсійного фонду буде рости", - додав експерт.

"Чим раніше Україна почне реформувати пенсійну систему, тим краще. Окрім банального зрівняння пенсійного віку жінок і чоловіків, необхідно також розвивати систему приватних пенсійних фондів", - підкреслив Пархоменко.

Спеціаліст аналітичного департаменту ІК резюмував, що довгостроковій перспективі це дозволить частково звільнити державні фінанси від пенсійного тягаря.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!