У Януковича згадали про сміття. Будуть переробляти?

Середа, 3 листопада 2010, 16:05

Робоча група "Нацпроекти" комітету з економічних реформ при президентові пропонує побудувати комплекси з переробки твердих побутових відходів (ТПВ) у рамках проекту "Чисте місто" у 20 містах країни.

Про це говориться в презентації проекту, повідомляє агентство "Українські новини".

Зокрема, будівництво комплексів пропонується здійснити протягом 4 років.

Для здійснення пілотних проектів за програмою планується з 20 бажаючих міст відібрати 10.

Реклама:

На даний момент для здійснення пілотних проектів визначено Ялта (Крим), Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя та Одеса.

Завдяки реалізації проекту планується побудувати нові сучасні комплекси термічної переробки та утилізації ТПВ, вирішити проблеми забруднення навколишнього середовища і припинити скупчення сміття на існуючих полігонах.

Підприємства з переробки та утилізації ТПВ планується створювати у формі державно-приватного партнерства.

Бюджет цього проекту складає 5 млрд. гривень.

Зараз на полігонах накопичилося понад 30 млрд. тонн відходів і щороку їх кількість зростає на 1 млрд. тонн, при цьому утилізується лише 5-8% відходів.

Найбільші претензії з боку екологів зараз стосуються Київського полігону ТПВ № 5 (Підгірці, Київська область), Львівського полігону ТПВ (Львівська область), Ялтинського полігону ТПВ (біля Гаспри, Крим), Ларинського полігону ТПВ (Донецька область) та Миколаївського полігону ТПВ (Велика Корениха, Миколаївська область).

Відзначимо, що загальна площа 770 полігонів для зберігання ТПВ в Україну становить 3 тис. га і більшість з них працює в умовах перевантаження, а 80-90% не відповідають вимогам екологічної безпеки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!