Україна шукатиме нафту і газ в Антарктиці

Середа, 3 листопада 2010, 13:51

Кабінет міністрів схвалив проект Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки.

Про це заявив голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Напрями перспективних наукових досліджень в Антарктиці Семиноженко пояснив так: "За тими оцінками, які зроблені, і із залученням Національної академії наук, і інститутами, які займаються геологічними дослідженнями, запаси нафти (в Антарктиці) становлять понад 100 млрд. тонн і запаси газу - близько 15 трлн. кубометрів".

"Також є абсолютно чітке розуміння того, що це світовий держрезерв, який має великі запаси золота, різних корисних копалин. Також важливо, що в Антарктиці приблизно 80% всієї прісної води світу. Питання чистої води - не менш важлива проблема для людства, ніж такі позиції, як нафта, газ і так далі", - додав він.

Реклама:

Також, за словами Семиноженка, у водах поблизу Антарктики можна щороку без особливої шкоди для біологічного середовища видобувати близько 700 млн. тонн криля.

"Біологічні запаси Антарктики можна порівняти із біологічними запасами всього світового океану", - сказав він.

Таким чином, на думку Семиноженка, участь української станції "Академік Вернадський" в подібного роду розробках надзвичайно важлива з точки зору перспективних стратегічних інтересів країни, які актуалізуються мінімум через покоління.

"Зараз всі країни реанімують свої станції і всі можливості досліджень. Багато країн, які не є антарктичними, звертаються зараз до України із проханням укласти договори на спільну роботу. Тому, я думаю, що це дуже важлива програма", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!