Створення "Газпром - Нафтогазу" відкладається

Понеділок, 29 листопада 2010, 09:55

Президенти України і Росії не змогли домовитися в п'ятницю про умови створення спільного підприємства НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпрому".

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на свої джерела.

За даними видання, Київ просить від Москви гарантій завантаження транспортної системи не менш ніж на 100 млрд. кубометрів на рік, а Москва наполягає на отриманні трейдером RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу із подальшою реалізацією їх через "Газпром експорт".

Високопоставлене джерело в Мінпаливенерго говорить, що для Києва "головне - домогтися гарантій завантаження газотранспортної системи не менш ніж на 100 млрд. кубометрів і припинення будівництва Росією South Stream".

Реклама:

Однак, за словами іншого джерела, близького до переговорів, Москва твердо має намір будувати газопровід, і тому "важко давати гарантії за обсягами транзиту на перспективу 25 років системою "Нафтогазу".

Київ же, за його словами, не згоден на таких умовах створювати СП, і саме це питання було піднято на переговорах у п'ятницю.

"Уже Nord Stream знизить обсяги українського транзиту. У звіті "Газпрому" за третій квартал прямо сказано, що обсяг транзиту через Словаччину залежить від термінів введення в дію Nord Stream. Газ же в Словаччину надходить тільки через Україну", - говорить голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Причина розбіжностей криється і у схемі повернення "Нафтогазом" 11 млрд. кубометрів газу RosUkrEnergo.

На переговорах з головою "Газпрому" Олексієм Міллером, яка відбулася у рамках візиту Януковича до Москви, міністр із питань палива та енергетики України Юрій Бойко, за інформацією видання, запропонував, щоб "Нафтогаз" повернув RUE не 11 млрд. кубометрів, а половину цього обсягу.

Запропонована схема така: "Нафтогаз" повертає трейдеру весь обсяг, проте потім оформлює повернення 5-6 млрд. кубометрів за низькою ціною 150-180 доларів за тисячу кубометрів в якості заліку за борги RUE перед НАК (на 1,7 млрд. доларів).

Проте в "Газпромі" вимагають іншої послідовності дій: повернення "Нафтогазом" всього обсягу газу RUE, переоформлення його на "Газпром експорт" і реалізація за контрактами "Газпрому" в ЄС із подальшими розрахунками з другим акціонером RUE Дмитром Фірташем, а також погашення боргів трейдера перед НАК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!