"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ не задоволений поступками Кабміну

Субота, 27 листопада 2010, 12:39

Співвласник газового трейдера "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ залишився незадоволений постановою Кабінету міністрів №1061 від 15 листопада 2010 року про врегулювання питання розмитнення газу для РУЕ.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня" із посиланням на свої джерела.

За даними видання, на переговори з "Газпромом", що відбулися 17 листопада, міністр палива і енергетики Юрій Бойко привіз узгоджений в Україні план швидкого повернення РУЕ 12,1 млрд. кубометрів газу, який був зафіксований у першому варіанті постанови уряду від 15 листопада.

У ньому передбачалося до кінця 2010 року терміново оформити повернення РУЕ всього необхідного обсягу газу.

Реклама:

А сплачені в 2009 році "Нафтогазом" 1,7 млрд. доларів боргу "РосУкрЕнерго" перед російською компанією за 11 млрд. кубометрів газу "Газпрому" пропонували зарахувати як оплату вартості газу, який закуповується у нього ж для українських споживачів.

Ішлося про газ, який необхідно закупити до кінця року, а якщо залишиться "надлишок", то й захопити початок 2011 року.

Такими, за даними джерел видання в уряді, були принципові моменти першого варіанту постанови КМУ.

"Варто зазначити, що якби прем'єр Микола Азаров підписав цей варіант постанови, люб'язно наданий Мінпаливенерго та Державною митною службою, то автоматично взяв би корпоративні комерційні борги госпсуб'єкта - "Нафтогазу" на баланс державного бюджету. І сьогодні, цілком можливо, у прем'єра України було б уже інше прізвище. І, ймовірно, починалося б воно на букву "Б", - наголошується у статті.

Водночас, автор вказує, що, незважаючи на те, що у підписаній главою уряду постанові немає згадки про "зарахування" 1,7 млрд. доларів і пункту про повернення всього обсягу газу до кінця року, три змістовні пункти цього документа усе одно свідчать про те, що уряд фактично підписується за комерційні борги "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!