"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ вимагатиме від "Нафтогаза" ще півмільярда доларів?

Субота, 27 листопада 2010, 10:12

Швейцарський газовий трейдер "РосУкрЕнерго" має намір вимагати від НАК "Нафтогаз України" відшкодування нібито понесених збитків на суму 500 млн. доларів.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня" із посиланням на свої джерела.

За словами співрозмовника видання, усне слухання в Стокгольмському арбітражі з цього питання має відбутися в березні 2011 року.

У статті наголошується, що, незважаючи на національні та виняткові особливості оподаткування НАК, за розмитнення і за повторне прийняття на баланс 11 млрд. кубометрів газу з ПСГ України, які належить повернути РУЕ, Міністерство палива та енергетики і Державна митна служба запропонували розстрочити "Нафтогазу" податкові зобов'язання.

Реклама:

За підрахунками експертів "ДТ" і джерел у Кабміні, прямий збиток бюджету України тільки від таких особливостей оподаткування національної компанії складе 30-35 млрд. гривень.

Збитки від несплати "Нафтогазом" тільки двох обов'язкових податків - ПДВ і податку на прибуток можуть скласти 14-15 млрд. гривень (без штрафу за несплату цих податків).

У результаті таких особливостей оподаткування в бюджеті "Нафтогазу" утворюється "дірка" щонайменше у 15 млрд. гривень - дефіцит оборотних коштів.

"До речі, саме такою цифрою обмежений допустимий дефіцит бюджету НАК згідно з меморандумом України з МВФ. А сума виходить більш ніж солідна - близько 60-65 млрд. гривень", - зазначає видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!