НБУ підніме вимоги до адекватності капіталу банків – Світовий банк

П'ятниця, 26 листопада 2010, 20:47

Світовий банк (СБ) прогнозує підвищення Національним банків України вимог до адекватності капіталу банків протягом найближчих 12 місяців.

Про це заявила старший фінансовий спеціаліст представництва СБ в Україні, Білорусі та Молдові Анжела Пригожина у ході "круглого столу" у Києві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"З урахуванням збільшення ризику країни, буде збільшуватися і адекватність капіталу. На нас це теж чекає", - сказала вона.

При цьому Пригожина зазначила, що рівень адекватності капіталу уже підвищений в багатьох країнах світу.

Реклама:

"Нацбанк сьогодні не в змозі, ефективно використовуючи відносний коефіцієнт адекватності капіталу, привести банківську систему до збільшення капіталу, тому що багато банків на практиці приховують свої ризики і недостатньо ефективно управляють своїми ризиками і недостатньо чітко відображають свої фінансові показники", - додала вона.

Згідно з даними Нацбанку, норматив адекватності капіталу (платоспроможності) до початку листопада 2010 року становив 20,39%, збільшившись з 18,08% на початок року.

За даними ЗМІ, НБУ розглядає можливість підвищення нормативу адекватності капіталу з 10% до 13-15%.

Норматив адекватності капіталу розраховується як сума активів і певних позабалансових інструментів, зважених за ступенем кредитного ризику, плюс сукупна сума відкритої валютної позиції банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!