Рахункова палата вважає прожитковий мінімум заниженим

П'ятниця, 26 листопада 2010, 18:48

Рахункова палата вважає заниженим нинішній показник прожиткового мінімуму.

Про це заявив голова Рахункової палати Валентин Симоненко в інтерв'ю газеті "2000", повідомляє агентство "Українські новини".

"Діючий показник прожиткового мінімуму визначається на базі споживчого кошика, який сьогодні не враховує повного набору товарів і послуг, необхідних для задоволення першочергових потреб громадян. Цей мінімум істотно занижений", - сказав Симоненко.

За його словами, невідповідність офіційного прожиткового мінімуму його фактичному розміру призводить до заниження розмірів мінімальної зарплати, спотворює тарифну сітку, за якою нараховуються зарплати й пенсії.

Реклама:

Відповідно до чинного законодавства, як підкреслив Симоненко, прожитковий мінімум повинен регулярно переглядатися, однак на практиці такий перегляд здійснюється не завжди.

Як повідомлялося, відповідно до прийнятого Верховною радою 27 квітня державного бюджету на 2010 рік, прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 грудня буде становити 922 гривні, з 1 жовтня він становить 907 гривень, з 1 липня він становив 888 гривень.

Кабінет міністрів планує збільшити прожитковий мінімум для працездатних осіб з 922 гривень до 963 гривень в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: