У Азарова задумали реформу фондового ринку

П'ятниця, 26 листопада 2010, 18:28

Україні необхідно досить серйозно модернізувати фондовий ринок з урахуванням планів упровадження другого рівня пенсійної реформи.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми постараємося змінити ситуацію щодо фондового ринку. У мене на нараді були представники фондового ринку, вони кажуть, що жоден з останніх урядів до цієї теми узагалі не повертався. Останнім був уряд Марчука (який очолював уряд до травня 1996 року)", - сказав він.

Тігіпко уточнив, що уряд готується прийняти нову, "потужну" програму розвитку фондового ринку.

Реклама:

Віце-прем'єр пояснив, що країні потрібна альтернатива банківському сектору, який сьогодні має досить великі проблеми.

"Незважаючи на те, що обсяги фондового ринку ще дуже незначні, ми бачили, що відбувалося на ньому до кризи, наскільки активно він ріс, наскільки він був цікавий інвесторам", - нагадав Тігіпко.

Водночас, він визнав, що зараз можливості для вкладення коштів дуже обмежені: або цінні папери уряду, або банківські депозити, тому, можливо, доведеться дозволити фондам частину коштів інвестувати в папери надійних західних компаній.

"Необхідно активніше виводити на ринок наші компанії. І я вважаю, що частина акцій таких компаній, як Ощадбанк, Укрексімбанк, може бути випущена на фондовий ринок за аналогом з тим, що було зроблено в Росії. Я вважаю, що це дуже вдалий проект, коли мільйони людей стають, навіть якщо через свої пенсійні рахунки і пенсійні фонди, власниками державних банків", - додав віце-прем'єр.

Тігіпко наголосив також, що ринку потрібен єдиний депозитарій.

"Він повинен бути на даному етапі державним, тому що це буде сприяти підвищенню довіри до нього", - вважає віце-прем'єр.

На його думку, доцільно поставити на 2011 рік завдання об'єднання Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) і Національного депозитарію (НДУ), які працюють сьогодні на ринку, у єдиний центральний депозитарій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!