"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: На кінець року профіцит платіжного балансу сягне близько 5 мільярдів

П'ятниця, 26 листопада 2010, 18:09

Дефіцит платіжного балансу України у жовтні 2010 року склав 578 млн. доларів, тоді як у вересні він був зведений з профіцитом 1,241 млрд. доларів.

В коментарі "Економічній правді" Євгенія Афоніна, аналітик Альфа-Банку (Україна),зазначила, що такий фактор, як збільшення імпорту енергоносіїв, що частково повязано з пожвавленням економічної активності, буде мати значний вплив на динаміку поточного рахунку і у зимові місяці.

"Окрім того, очікується суттєве зростання імпорту у листопаді-грудні у зв'язку з сезонною підготовкою торгівельного сектору до зимових свят. Поступове відновлення споживчого кредитування також стимулюватиме збільшення імпорту", - додала Афоніна.

Реклама:

У той же час, на думку аналітика, обсяги експорту також мають зрости завдяки покращенню кон'юнктури на ключових для України експортних ринках: "За нашими прогнозами, поточний рахунок і надалі матиме від'ємне сальдо".

Однак, продовжила експерт, значний за обсягами приток капіталу за фінансовим рахунком, що спостерігався у попередні місяці, компенсує цей дефіцит, і в результаті платіжний баланс на кінець 2010 року матиме профіцит обсягом 4,7 млрд. доларів.

"Цей показник може покращитись, якщо Україна домовиться щодо пролонгації російського кредиту від ВТБ на 2 млрд. доларів", - вважає Афоніна.

За її словами, не дуже позитивною є динаміка прямих зовнішніх інвестицій: фактично, вони залишилися на тому ж рівні, що і у 2009 році, 4 млрд. доларів.

"Ми прогнозуємо, що ситуація має змінитися на краще у 2011 році у зв'язку з  підготовкою до проведення чемпіонату Євро-2012, що позитивно вплине на загальний підсумок платіжного балансу", - сказала Афоніна.

"У той же час, ми очікуємо, що у листопаді-грудні ситуація покращиться, оскільки у середині листопада спостерігалося невелике укріплення національної валюти, що мало заспокійливий вплив на готівковий ринок", - додала аналітик.

У грудні у зв'язку з наближенням новорічних свят менше коштів буде спрямуватися на придбання інвалюти, навіть навпаки, деяку частину валюти у своєму розпорядженні населення може обміняти для здійснення покупок, резюмувала співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!