Тігіпко не проти продовжити кредит ВТБ

П'ятниця, 26 листопада 2010, 17:58

Україна залучила кредит російського Внешторгбанку (ВТБ) на 2 млрд. доларів у червні 2010 року на вигідних умовах, і в разі їх збереження було б доцільно пролонгувати цей кредит у грудні цього року.

Таку думку висловив віце-прем'єр Сергій Тігіпко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Це був хороший кредит. Ставка там поки дуже хороша. Тому якщо буде виходити пролонгувати його далі, я упевнений: це треба робити, тому що ставка нижче 7%", - сказав він.

"У випадку з ВТБ немає будь-якого підігравання, там умови вигідні для України", - додав віце-прем'єр.

Реклама:

Коментуючи той факт, що російський державний банк виступає також великим кредитором державних компаній, зокрема, він надав позики під держгарантії "Укравтодору" і ДІФКУ, Тігіпко відзначив, що не бачить жодних підстав для занепокоєння у зв'язку з цим.

"Найголовніше: на яких умовах (залучаються кошти). Якщо є закон про бюджет, який дозволяє це робити, то, мені здається, тут не найбільша проблема, у кого брати, а найбільша проблема, під які відсотки", - підкреслив віце-прем'єр.

Як повідомлялося, у червні 2010 року російський ВТБ надав Україні шестимісячний бридж-кредит (перед розміщенням суверенних євробондів і отриманням першого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду) на 2 млрд. доларів під 6,7% річних.

Кредит може бути пролонгований тричі на максимальний термін до двох років.

При цьому на кожен період продовження буде діяти нова процентна ставка, про яку домовляться сторони.

Пізніше ВТБ переуступив права за кредитом Україні VTB Capital plc, яка також входить до групи ВТБ.

У другій половині вересня Україна продала п'ятирічні єврооблігації на 0,5 млрд. доларів під 6,875% річних і десятирічні єврооблігації на 1,5 млрд. доларів під 7,75% річних.

Крім того, МВФ наприкінці липня вирішив відновити кредитне співробітництво з Україною за новою програмою stand-by.

Київ уже отримав перший транш у розмірі 1,25 млрд. SDR (1,9 млрд. доларів), з якого уряду було направлено 1 млрд. доларів.

У випадку успішного моніторингу програми за підсумками третього кварталу Фонд виділить Україні до кінця 2010 року ще 1 млрд. SDR.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!