"Arcelor Mittal Кривий Ріг" звинувачують у махінаціях

П'ятниця, 26 листопада 2010, 10:20

У "Arcelor Mittal Кривий Ріг", підконтрольного індійському мільярдерові Лакшмі Мітталу, черговий конфлікт з контролюючими органами.

Спеціалізована державна податкова інспекція по роботі з підприємствами гірничо-металургійного комплексу в Кривому Розі намагається в суді довести незаконність списання на валові витрати комбінату оплату інформаційно-консультаційних послуг.

Мова йде про 420 млн. гривень, які колишня "Криворіжсталь" заплатила в 2007-2008 роках консультантам з материнської компанії ArcelorMittal SA в Люксембурзі, повідомляє газета "Дело".

Зокрема у 2007-му "Arcelor Mittal Кривий Ріг" витратив на послуги материнської компаніі165 млн. гривень, 2008 році - 255 млн. гривень.

Реклама:

За ці гроші фахівці з головного офісу провели "ряд робіт" у фінансовій та бухгалтерській сферах діяльності комбінату, в кадровій сфері та з питань безпеки та охорони здоров'я співробітників.

Також люксембурзькі фахівці надали послуги з консультацій на тему стратегії розвитку підприємства, злиттів і поглинань, аудиту та ризиків менеджменту, відмічає газета.

Крім цього, були проведені роботи в сфері маркетингових послуг та зовнішніх і внутрішніх комунікацій підприємства.

По суті, приїжджі консультанти, згідно з даними самого підприємства, займалися координацією роботи структур і працівників "Arcelor Mittal Кривий Ріг".

При цьому всі витрати на послуги приїжджих фахівців материнської компанії комбінат оплачував не з прибутку, а списував на валові витрати підприємства.

У свою чергу, податківці намагаються довести незаконність такої схеми і змусити "Arcelor Mittal Кривий Ріг" сплатити до бюджету у вигляді додаткових відрахувань в рамках податку на прибуток 209,3 млн. гривень, з яких 104,6 млн. приходиться безпосередньо на платіж за ставкою податку, а ще 104,6 млн. - штраф за порушення податкових норм.

Незаконність нарахувань, зроблених податковою міліцією, юристи меткомбінату вже довели в Дніпропетровському окружному адміністративному суді.

Розгляди будуть продовжені в судах вищої інстанції.

Нагадаємо, у вересні у криворізького металургійного гіганта виник конфлікт з іншим контролюючим відомством - Державною митницею.

Держмитниця звинуватила "Arcelor Mittal Кривий Ріг" у контрабанді майже 70 тис. тонн коксівного вугілля.

Зокрема митники запевняли, що компанія занизила вартість вугілля, що ввозиться в Україну.

Як відзначили представники підприємства, "Arcelor Mittal Кривий Ріг" надав Держмитниці документи про ринкову ціну на коксівне вугілля на момент підписання контракту і в даний час.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!