Іноземні кредитори повернуть кошти лише з дозволу НБУ

П'ятниця, 26 листопада 2010, 09:59

Іноземним інвесторам буде складніше вкладати гроші в українські компанії - тепер для виплати коштів кредитору поручитель повинен мати індивідуальну ліцензію Нацбанку.

Національний банк роз'яснив українським компаніям нові правила отримання індивідуальних валютних ліцензій при настанні дефолтів, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

15 листопада регулятор розіслав банкам лист № 13-210/5939-20044, в якому повідомив, що тепер українська нефінансова компанія, що виступає поручителем при залученні грошей від нерезидента, для виконання своїх зобов'язань повинна одержувати індивідуальну валютну ліцензію НБУ.

Норма поширюється не тільки на майбутні кредити українських підприємств, але і на вже залучені кошти, так як вона регулює не договір, а виплату.

Реклама:

При цьому, згідно з постановою НБУ № 266, регулює видачу ліцензій, індивідуальна ліцензія діє лише протягом 90 днів, відповідно, її не можна буде отримати на майбутнє, а тільки при настанні терміну виплати коштів.

Рішення про видачу ліцензії може розглядатися до 44 днів, а для її отримання також необхідні дозволу МВС та СБУ.

Фінансових компаній і банків нововведення не стосується.

У департаменті валютного регулювання НБУ відмовилися від коментарів. А в юридичному департаменті заявили, що не бачать проблем з отриманням компаніями додаткових ліцензій.

"Банки мають генеральні ліцензії на такі операції, а підприємства немає. Але ці операції не можна здійснювати без ліцензії, тому її потрібно отримати", - заявив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков.

Примітно, що про нові правила ліцензування ніхто не повідомив підприємства, яких стосуються зміни.

Справа в тому, що практично завжди емісію євробондів здійснюють холдингові компанії, що знаходяться за кордоном і перераховують кошти в Україні у вигляді кредитів.

При цьому сторона, що отримує гроші надає в заставу свої активи, які і описані в проспекті емісії.

"Ми нічого не чули ні про які ліцензіях, це якесь марення", - обурився менеджер зі зв'язків з інвесторами однієї з компаній-найбільших позичальників на міжнародному ринку.

Юристи відзначають, що залучення боргового капіталу обтяжується новими труднощами.

Вимога НБУ може серйозно похитнути позиції українських компаній на міжнародних ринках капіталу, впевнені експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!