В уряду згасло бажання торгувати зброєю

П'ятниця, 26 листопада 2010, 09:51

Ідея створити при Мінпромполітики держкомпанію, яка б представляла інтереси вітчизняних оборонних підприємств на зовнішніх ринках, зазнала остаточної поразки.

Як стало відомо, держкомпанія з експорту товарів оборонної промисловості "Таско-експорт", яка колись підпорядковувалася Мінпромполітики, рішенням Вищого адмінсуду була позбавлена права на торгівлю військовою технікою, пише газета "Дело".

У групі товарів, якими може торгувати держкомпанія, залишилися тільки вибухові речовини і супутникова апаратура спеціального призначення.

Отримати контроль над торгівлею озброєнням уряд прагнув з 2006 року.

Реклама:

Спочатку Кабмін намагався встановити контроль над монополістом у галузі торгівлі озброєннями - держкомпанією "Укрспецекспорт", яка підпорядковується президенту.

Зокрема восени 2006 року уряд прийняв рішення про перепідпорядкування компанії Кабінету Міністрів.

Також право призначати голову "Укрспецекспорту" перейшло від президента до прем'єр-міністра.

Проте Віктор Ющенко своїм указом призупинив дію постанови, яка відсторонювало президента від керування спецекспортером.

Свою позицію президент пояснив тим, що рішення уряду суперечить його конституційним правом контролювати сферу нацбезпеки і оборони країни.

Після невдалих спроб підім'яти під себе "Укрспецекспорт" в Кабміні вирішили створити власного спецекспортера при Міністерстві промислової політики на базі держкомпанії "Таско-експорт", яка на той момент в основному експортувала вибухові речовини.

Специфіка діяльності держпідприємства пояснювалася тим, що її родоначальником була держкорпорація "Таско", в яку входять вітчизняні підприємства, що виробляють вибухівку.

В уряді вирішили виправити цю ситуацію. Так, в липні 2007 року Олександр Гришуткін, який на той момент обіймав посаду першого заступника голови Державної служби експортного контролю, заявив, що на засіданні Кабміну було прийнято рішення надати "Таско-Експорту" повноваження спецекспортера всіх видів озброєння і військової техніки.

Ідея взяти під контроль експортну торгівлю зброєю згодом була підтримана і Кабміном Юлії Тимошенко.

Так, у вересні 2008-го постановою № 816 був розширений список товарів військового призначення, якими може торгувати "Таско-експорт".

Зокрема компанія, крім вибухівки та супутникового обладнання, отримала право продавати-купувати військову техніку - кораблі, літаки, танки і бронетранспортери.

Тоді глава "Таско-Експорту" Олег Попов не приховував, що компанія планує скласти конкуренцію "Укрспецекспорту".

Топ-менеджер зазначав, що їх перевагою є тісний зв'язок з оборонними підприємствами, які також підпорядковані Мінпромполітики.

Проте в Секретаріаті президента Віктора Ющенка "військова" політика Кабміну підтримки не знайшла: глава держави своїм указом призупинив дію постанови уряду.

Також визначенням законності прийнятого Кабміном постанови зайнялася Генеральна прокуратура.

У жовтні 2008 року генеральний прокурор Олександр Медведько після проведеної перевірки виніс протест на постанову уряду.

Проте Юлія Тимошенко відповіла силовому відомству відмовою на протест, після чого розгляду перейшли в судову площину.

У Генпрокуратурі, яка виступила позивачем, наполагали: уряд не мав законних підстав наділяти "Таско-експорт" додатковими повноваженнями.

Позицію відомства підтримали суди всіх інстанцій. У

Необхідно відзначити, що після останніх президентських виборів боротьба між Секретаріатом президента і урядом за контроль над експортом озброєнь зберігалася.

Нагадаємо, що раніше у глави держави домоглися перепідпорядкування "Таско-Експорту" "Укрспецекспорту".

По суті, в липні цього року спецекспортер, з якого Кабмін намагався зробити конкурента "Укрспецекспорту", став дочірнім підприємством останнього.

У сьогоднішньому уряді з ініціативою перепідпорядкувати "Укрспецекспорт" уряду виступав віце-прем'єр з питань нацбезпеки і оборони Володимир Сівкович.

Тим не менше після того, як він був призначений заступником секретаря РНБО - організації, яка має прямий вплив на "Укрспецекспорт", інтерес Кабміну до експорту зброї трохи згас.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!