"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нафтопровід "Одеса-Броди" добудують коштом Євросоюзу?

Четвер, 25 листопада 2010, 18:57

Польща і Азербайджан хочуть, щоб проект продовження нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського міста Плоцьк опинився в списку програм Східного партнерства.

На думку директора "Сарматії" Сергія Скрипки, це полегшить фінансування проекту, особливо на українській стороні, пише газета "Дело".

У середу в Азербайджані пройшло засідання польсько-азербайджанської комісії з питань економічного співробітництва за участю віце-прем'єра Польщі Вальдемара Павляка.

Обговорювалося питання співпраці в рамках будівництва нафтопроводу "Броди-Плоцьк".

Реклама:

"Сторони домовилися, що будуть координувати і збільшать свої зусилля, пов'язані з внесенням проекту євроазіатського коридору транспортування нафти до списку пріоритетних проектів Східного партнерства", - повідомив Скрипка.

Частиною євроазіатського коридору, який повинен з'єднати Європу з ресурсами Каспійського регіону, є проект продовження існуючого нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька, а потім протягнути до Гданська, звідки можна було б поставляти в країни Європи.

Скрипка пояснив, що програма Східного партнерства відкриває можливості отримання фінансування проекту "Броди-Плоцьк" з коштів Євросоюзу і спрощує доступ до фінансів Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку.

"На польській частині нафтопроводу є часткове фінансування з коштів операційної програми "Інфраструктура і довкілля" (495 млн. злотих), ці кошти можуть бути використані на українській частині проекту", - додав Скрипка.

"На НПЗ "Орлен" у поточному році вже поставили 300 тис. тонн азербайджанської нафти, що підтверджує зацікавленість поставками. Це створює умови для реалізації проекту", - сказав Скрипка.

Однак він не сказав, який обсяг поставок по нафтопроводу від азербайджанської компанії Socar передбачається.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!