Порошенко: досить жити у борг

Четвер, 25 листопада 2010, 15:49

Голова ради Національного банку України Петро Порошенко переконаний, що Україна має заробляти те, що має намір споживати, а не жити в борг.

Про це він заявив під час прес-конференції у Вінниці, повідомляє агентство "УНІАН".

На думку голови ради НБУ, нарощування величезних боргів є безвідповідальним стосовно наступних поколінь.

"Це безвідповідально по відношенню до наступних поколінь. Ми просто вбиваємо можливості розвитку України безвідповідальною політикою запозичення", - сказав він.

Реклама:

Порошенко зазначив, що традиційно в Україні критикують банки за те, що вони видають мало кредитів.

"Є такий показник, як обсяг кредитних ресурсів, які були видані в економіку, і як вони співвідносяться із валовим внутрішнім продуктом", - відзначив голова ради НБУ.

"В середньому у Європі на ринках, що розвиваються, це співвідношення становить 30-50%, тільки країни з глибоким проникненням кредиту в економічну структуру суспільства, такі як - Великобританія, Німеччина, Франція, де населення в кредитах усе життя, тільки там рівень досягає 70 - 80%, а іноді і 100% ВВП. Україна, яка фактично почала жити в кредит, починаючи з 2004-2005 років, дуже стрімко досягла співвідношення рівня 70-80% ВВП", - розповів він.

Порошенко зазначив, що сьогодні обсяг кредитів перевищує 750 млрд. гривень, при тому, що ВВП буде майже 1 трлн. гривень.

"Кредитів видано достатньо, при тому, що приблизно 25% позичальників мають проблеми з їх обслуговуванням", - сказав він.

Голова ради Нацбанку закликав банки бути відповідальними.

"Я закликаю банки бути дуже відповідальними по відношенню до коштів, які вони залучають, якими оперують. Довіра до банківської системи де-факто - це довіра до грошової одиниці, якщо хочете - це довіра до держави. Для цього держава має дуже уважно стежити за тим, щоб фінансовим коштам її громадян нічого не загрожувало", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!