"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські винороби створили асоціацію

Четвер, 25 листопада 2010, 15:38

Представники українського виноробного ринку завершили створення асоціації "Національне бюро винограду і вина".

Про це заявив власник ТОВ "Велес" (ТМ "Колоніст) Іван Плачков, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, до асоціації увійшли ТОВ "Велес", "Перший національний виноробний холдинг" (ПНВХ, ТМ Inkerman, "Таврія"), АК "Олімп" (ТМ "Бахчисарай"), ТОВ "Промислово-торговельна компанія "Шабо" і ВАТ "Князя Трубецького".

За словами Плачкова, основними завданнями асоціації є популяризація виноробної продукції та культури споживання вина, створення сприятливих ринкових умов; координація роботи в законодавчому полі; захист географічних найменувань продукції; боротьба із шахрайством та недобросовісною конкуренцією; робота з представниками виноробних ринків інших країн, зокрема, Франції, Італії та Іспанії.

Реклама:

"Сьогодні для Україні одна з головних завдань - виробництво "чесного вина", - підкреслив він.

Як зазначив голова наглядової ради "Першого національного виноробного холдингу" Валерій Шамотій, ринок виноробства в Україні перебуває в стадії відродження і розвитку в майбутньому.

Він також повідомив, що в рамках спільно розробленої стратегії розвитку виноробного ринку до 2020 року асоціація має намір збільшити споживання вина на душу населення на рік з існуючих на сьогодні 7 літрів до 20 літрів.

"Зараз у Франції споживається близько 50 літрів вина на душу населення, в Італії - близько 40 літрів, в інших європейських країнах - близько 20 літрів. Ми беремо за основу такі показники і думаємо, що зможемо забезпечити зростання споживання до 20 літрів", - сказав Шамотій.

Крім того, глава наглядової ради ПНВХ повідомив про плани асоціації в рамках стратегії розвитку збільшити частку експорту українського вина з існуючих 3-5% до 15%.

Разом з тим Шамотій зазначив, що на ринку спостерігається дефіцит якісної сировини вітчизняного виробника, який надалі буде зростати через брак засаджених виноградом площ.

"Тут важлива роль і підтримка держави, оскільки це - довгострокові інвестиції. Необхідно також підвищити збір (на виноградарство, садівництво, хмелярство) з 1% до 1,5% і спрямувати кошти на підтримку галузі", - констатував він.

Також Шамотій повідомив, що українські винороби можуть розраховувати на підтримку європейського співтовариства в рамках угоди з СОТ.

Він послався на приклад Болгарії, де існує така підтримка, зокрема, передбачені безповоротні кредити на розвиток виноробства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: