"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Підприємці не відчують ефект від зниження корпоративних податків

Четвер, 25 листопада 2010, 14:30

18 листопада Верховна рада прийняла Податковий кодекс у другому читанні.

Для того, щоб документ набув чинності, необхідний підпис президента Віктора Януковича.

У Верховній раді запевняють, що пропозиції президента до Податкового кодексу, якщо такі будуть, депутати ухвалять у найкоротші терміни.

В коментарі "Економічній правді" аналітик ІК "АРТ Капитал" Олег Іванець зазначив, що, швидше за все, президент внесе певні поправки за найбільш спірними питаннями, зокрема, це стосується зняття деяких обмежень зі спрощеної системи оподаткування (ССО).

Реклама:

Серед позитивних моментів нового Податкового кодексу експерт відзначив зниження корпоративних податків.

"Податок на прибуток буде поступово знижуватися протягом 2011-2014 років з нинішніх 25% до 16%. ПДВ буде знижений з 20% до 17% в 2014 році. Ці нововведення матимуть позитивний вплив на публічні компанії", - відзначив він.

Водночас, Іванець акцентував увагу на тому, що можливості застосування спрощеної системи оподаткування "скорочуються в рази".

"Негативний ефект це положення буде мати на компанії, які мають значну кількість контрагентів, які працюють за ССО. Теоретично, найменше мають постраждати енергогенеруючі компанії, тоді як інші в тій чи іншій мірі відчують цей ефект. Наприклад, металурги, за оцінками директора Федерації металургів Сергія Примакова, дуже постраждають, оскільки у більшості підприємств таких контрагентів тисячі", - пояснив він.

Також експерт звернув увагу на те, що новий Кодекс не до кінця врегульовує адміністрування податків.

За його словами, основні позитивні зміни, пов'язані з Податковим кодексом, очікувалися у сфері управління сплатою податків, однак жодні покращення внесені не були.

Іванець нагадав, що за показником адміністрування податків Україна в рейтингу Світового Банку посіла 181 місце серед 183 країн.

Натомість, Податковий кодекс іще більше посилює систему податкових перевірок, Державна податкова адміністрація "отримує низку нових повноважень, які практично позбавляють бізнес будь-яких методів протидії ДПА, що негативно для бізнесу, зокрема, незв'язаного з діючою владою, тому що збільшують впливу держави здійснюється на нього".

"Новий Податковий кодекс позитивно вплине на українські публічні компанії, проте очевидний ефект від зниження корпоративних податків буде частково компенсований погіршенням умов ведення бізнесу, точно прорахувати ефект якого украй складно, тому що він залежить і від бізнес-моделі конкретного підприємства, і від політичного впливу власників", - підсумував Іванець.

На його думку, найбільший позитив від Податкового кодексу отримають експортно-орієнтовані вертикально-інтегровані холдинги, власники яких наближені до влади, оскільки на них узагалі не розповсюдиться негативний вплив Кодексу, зокрема, підприємства "Метінвесту".

Натомість, негативно документ вплине на "Укрнафту", оскільки у Податковому кодексі прописане підвищення на 40% ренти на видобуток нафти і газу, яке переважить позитивний ефект зниження корпоративних податків.

Водночас, позитивно позначиться на великих сільгоспвиробників, яким Податковий кодекс продовжив до 2017 року пільги зі сплати ПДВ (податок нараховується, але не сплачується державі, а використовується для розвитку підприємства).

Від цього виграють зокрема: "Миронівський хлібопродукт", "Астарта", "Мрія", "Укррос", "Кернел", "Агротон".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!