В уряду залишився один аргумент проти RUE

Четвер, 25 листопада 2010, 09:35

Кабмін 24 листопада опублікував постанову №1061 від 15 листопада , яка передбачає, що незалежно від обсягу газу, який повинна повернути НАК RUE, податкові платежі компанії будуть повернені в повному обсязі.

Нагадаємо, що на початку 2009 року "Нафтогаз" за розпорядженням колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд. кубометрів газу, які належали RUE.

Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу в розмірі 1,7 млрд. доларів, який "Нафтогазу" переуступив "Газпром", пише видання "Комерсант-Україна".

Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" і RUE.

Реклама:

Одночасно "Газпром" припинив продаж газу трейдеру, що унеможливило реалізацію контрактів у Європі.

Тим не менше до російської монополії RUE претензій не висувала, зате звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути 11 млрд. кубометрів і 1,1 млрд. кубометрів пені з НАК. У червні суд підтримав трейдера.

Зараз сторони обговорюють дві основні схеми погашення боргу.

За словами високопоставленого джерела в Мінпаливенерго, міністерство і НАК наполягають на тому, що у "Нафтогазу" залишилося право вимоги 1,7 млрд. доларів з RUE.

"Тому ми пропонуємо провести взаємозалік вимог і повернути швейцарської компанії решта 5-6 млрд. кубометрів газу. Причому зробити це поступово - таким чином, щоб у газовому балансі країни не утворилася діра", - розповів співрозмовник.

У той же час джерело в "Газпромі" говорить, що компанія наполягає на поверненні RUE 11 млрд. кубометрів газу.

"Компанія повинна продати цей газ в найкоротші терміни, розрахуватися з нами, а "Газпром", відповідно, поверне "Нафтогазу" 1,7 млрд. доларів", - заявили в компанії.

Поки сторони не домовилися про те, яка схема повернення буде застосована, уточнив джерело в RUE.

Останній аргумент на користь Кабміну - рішення тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної ради з розслідування ситуації в RUE, відзначило джерело в Мінпаливенерго.

Його результати не розголошуються, але, за словами співрозмовника, воно невигідно RUE.

Верховна рада проголосувала за прийняття звіту комісії до відома, але заборонила його публікацію та надання Генеральній прокуратурі.

Народний депутат Роман Зварич, який очолював ТСК, розповів, що головний висновок у рішенні комісії - "Газпром" був ініціатором схеми щодо позбавлення RUE 11 млрд. кубометрів, а також судового позову до "Нафтогазу" з вимогою повернути ці обсяги газу.

"Згідно з висновками ТСК, ініціатива щодо укладення угод у січні 2009 року виходила від "Газпрому". Крім того, без згоди "Газпрому" RUE не могла б подати позов до суду щодо "Нафтогазу", - додав Зварич.

"Газпром" вимагав, щоб у третьому поданні до Стокгольмського арбітражу всі посилання на нього, як на ініціатора підписання угоди про відбір 11 млрд. кубометрів газу, були видалені. У відповідь українська сторона зажадала відкликати позов, і російська сторона погодилася. Але цього не сталося", - підкреслив Зварич.

На його думку, все це говорить про те, що "Газпром" особисто несе відповідальність за ситуацію, що склалася.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!