"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна оскаржить російське мито на карамель

Середа, 24 листопада 2010, 15:31

Мінекономіки має намір оскаржити введення Росією обмежень на імпорт української карамелі.

Про це заявив генеральний директор асоціації "Укркондитер" Станіслав Мироненко, пише газета "Дело".

"Мінекономіки звернулося до нас, щоб ми підготували доводи і спростування цих заходів, аналіз ринку. Зараз ми цим займаємося" - сказав він.

За словами голови "Укркондитеру", підставою для введення імпортних обмежень стало порівняння показників поставок з України за 2009 рік з 2007-2008 роками.

Реклама:

Так, за даними російської сторони, в першому півріччі 2009 року у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року постачання іноземної карамелі до Росії збільшилися на 42% при зниженні цін на 14,5% за той же період.

"Але справа в тому, що в ці роки в Росії також діяли обмеження на імпорт карамелі і ми практично нічого туди не вантажили. У 2009 році доступ на ринок став вільним, а вони дивуються, що обсяги збільшилися. Але це ж некоректно порівнювати ці показники" - пояснив Мироненко.

Він нагадав, що Росія перебуває на порозі вступу до СОТ, і потребує узгодження України, і це може стати аргументом щодо пом'якшення протекціоністських заходів стосовно українського продукту.

Як повідомлялося, у середу президент РФ Володимир Путін підписав проект постанови уряду "Про заходи щодо захисту економічних інтересів російських виробників карамелі".

Документ набуває чинності через місяць і встановлює на три роки спеціальне мито на карамель у розмірі 294,1 долара за тонну. Головна мета протекціоністських заходів уряду - припинити потік дешевої карамелі з України.

Обсяг поставок української карамелі на російський ринок складає близько 20 тис. тонн на рік.

Постачання здійснювали практично всі українські виробники карамелі, за винятком тих, хто має виробничі майданчики у Росії.

Необхідність доплачувати 294,1 долара на тонні робить експорт в Російську Федерацію нерентабельним.

Антидемпінгове розслідування щодо імпорту карамелі було розпочато Мінпромторгом Росії в березні 2010 року за заявою Асоціації підприємств кондитерської промисловості "Асконд".

Основними постачальниками карамелі в РФ є Україна, Китай, Німеччина і Польща.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!