Коломойський віддасть свою нафтохімію росіянам?

Середа, 24 листопада 2010, 15:08

Провідні українські державні нафтохімічні активи - частка держави у кременчуцькому ПАТ "Укртатнафта" і Рубіжанському казенному хімічному заводі "Зоря" - у найближчому майбутньому стануть об'єктами створення чергових україно-російського СП.

Про це пише газета "Коментарі".

Найбільші за оборотами українські державні активи в нафтохімії ще з початку нинішнього десятиліття були приватизовані російським капіталом, нагадує видання.

При цьому досі колись найбільше в колишньому СРСР поліпропіленове виробництво ТОВ "ЛиНОС" або нафтохімічні лінії ВАТ "Карпатнафтохім" зовсім ніяк не можуть похвалитися повним завантаженням своїх виробничих потужностей, оскільки російським інвесторам набагато цікавіше завантажити аналогічні підприємства в РФ.

Реклама:

Не зважаючи на таку практику, в 2010 році тенденцію здачі української нафтохімії виключно російським інвесторам було вирішено продовжити.

Про те, що ця практика продовжена, стало відомо 17 листопада, коли в Москві відбулося засідання україно-російської міжпарламентської комісії з торговельно-економічного співробітництва.

Російську сторону на переговорах представили віце-спікер російської Держдуми Олександр Бабаков і представник профільного думського комітету Юрій Ліпатов, українську делегацію очолив заступник голови парламентського комітету з питань ПЕК Микола Романюк.

"Одна із пропозицій, яку ми висунемо на розгляд міждержавної комісії, це питання про створення СП у нафтохімічному комплексі. Ми, маючи такого потужного сусіда як "Газпром", повинні розвивати нові виробництва у себе, спираючись на ваші енергоносії. Ми спільно можемо робити бізнес із наближення наших ринків до ринків Європи ", - заявив російській пресі представник української сторони Юрій Бєляєв.

"Будь-яке розсудливе об'єднання йде на користь. Це дасть робочі місця і російській, і українській стороні", - запевнив глава думського комітету Ліпатов.

Такі цілком відверті вимоги російських законодавців київська преса обійшла повним мовчанням.

Очевидно, причиною мовчання став незавершений і досить гучний україно-російський майновий спір - проблема наступності прав нафтокомпанії "Татнефть" на нафтохімічні активи кременчуцького ПАТ "Укртатнафта", а точніше частки ПАТ в капіталі двох ЗАТ - "Нафтохімік" і "Фобос".

Перше випускає бітум, а також бензол і толуол для підприємств українського оборонного і аніліно-фарбувальної промисловості. Друге лідирує на українському ринку олив.

Обидва ЗАТ, будучи лідерами у своїх товарних нішах, орендують потужності ПАО.

Як відомо, ПАТ "Укртатнафта" нині перебуває під контролем групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!