Скасовано рішення про розлучення "Укренерго" з компанією Фірташа

Середа, 24 листопада 2010, 14:25

Суд скасував рішення Мінпаливенерго про розірвання договору про спільну діяльність "Укренерго" з "Південної енергетичною компанією" і угорською Emfesz.

Зокрема, Одеський окружний адміністративний суд скасував наказ Міністерства палива та енергетики № 328 від 10 червня 2008 року про розірвання договору укладеного 3 жовтня 2007 строком на 50 років.

Про це йдеться в постанові суду від 9 листопада за позовом консорціуму до міністерства, текст якого мають "Українські новини", передає "Комерсант-Україна".

Суд визнав наказ Мінпаливенерго протиправним.

Реклама:

"Спірний наказ № 328 був прийнятий не на підставі і не в порядку, передбаченому Конституцією та законами України, необгрунтовано, тобто без урахування всіх обставин, які мають значення для прийняття цього рішення", - говориться в постанові.

Суд також не прийняв доводи відповідача про правомірність наказу, оскільки, на його думку, вони не спростовують висновків суду щодо прийняття наказу всупереч законодавству.

4 жовтня Госпсуд Одеської області відмовив "Укренерго" в розірванні договору про СД з консорціумом "Південна енергетична компанія" і Emfesz.

У травні 2009 року "Укренерго" звернулася до суду з позовом проти цих двох компаній з проханням розірвати договір про СД від 3 жовтня 2007, повернути внесок НЕК у вигляді майна лінії електропередачі 750 кВ "Південно-Українська АЕС - Ісакча".

Консорціум створений в кінці 2007 з метою відновлення ЛЕП 750 кВ "ЮУАЕС - Ісакча" для задіяння резервних потужностей Молдавської ГРЕС (Молдова) і передачі електроенергії до підстанції Ісакча (Румунія), а також для поліпшення роботи південній частині енергосистеми України.

На першому етапі планувалося відновити частину ЛЕП від опори № 451 до № 1138, а на другому - ділянку лінії від опори № 1 до опори № 451.

У 2008 році Мінпаливенерго заявило про розірвання міністерством договору про СД в зв'язку з його недоцільністю, а також неузгодженням з Фондом державного майна передачі майна ЛЕП 750 кВ "ЮУАЕС - Ісакча" в УФ консорціуму.

ЛЕП 750 кВ "ЮУАЕС - Ісакча" знеструмлена з 2000 року і не використовується для потреб української енергосистеми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!