"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Уряд змусив держбанки купити ОВДП у "Нафтогазу"

Середа, 24 листопада 2010, 14:05

На початку листопада НАК "Нафтогаз Україна" продала на умовах РЕПО - з зобов'язанням зворотного викупу ОВДП на суму 4,2 млрд. гривень.

"І кому? Звичайно ж, державним Укрексімбанку та Ощадбанку. Такі надпопулярні фінансові інструменти, як ОВДП, продані "Нафтогазом", не знайшли відгуку в 37 банках, які отримали пропозиції про придбання, і термінова необхідність у засобах змусила компанію відібрати даржбанки за процедурою закупівлі в одного учасника", - зазначив в коментарі "Економічній правді" експерт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

За словами співрозмовника, "уряд змусив держбанки купити ОВДП у "Нафтогазу", незважаючи на неадекватні банківським нормативами борги компанії перед тим же Ощадбанком".

Продажу ОВДП був необхідним для виконання домовленостей міністра Мінпаливенерго Юрія Бойка і "Газпрому" про збільшення закупівель російського газу в 2010 році до 36 млрд. куб. м, зазначає експерт.

Реклама:

"За імпортовані в жовтні рекордні 4,26 млрд. куб. м газу "Нафтогаз" заплатив 1,079 млрд.доларів. Очевидно, що ці непотрібні споживачам України рекордні обсяги газу також підуть на "замолювання гріхів" перед RosUkrEnergo, тобто будуть передані швейцарському офшору", - сказав Марунич.

"По протоптаній старшими товаришами дорозі йдуть і дочірні підприємства "Нафтогазу", - вважає експерт.

Так, наприклад, "Укргазвидобування" оголосила тендер з відбору банків для залучення кредитних коштів на загальну суму до 500 млн. гривень. І це, на додаток до оголошеного компанією в жовтні тендеру на залучення кредиту на суму 190 млн. гривень.

Окрім цього, державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" вирішило залучити кредитні лінії на 600 млн. гривень ВТБ Банку і на 190 млн. гривень в Укргазбанку.

На думку співрозмовника, наведені факти переконливо доводять те, що дії нинішньої команди управлінців нафтогазової галузі не дозволять "Нафтогазу" уникнути дефіциту власних фінансів у найближчі роки.

"А значить, найбільша компанія Україна продовжить балансувати на межі банкрутства, враховуючи необхідність значної одномоментної виплати за залученими кредитами в іноземних банках в 2014 році", - сказав Марунич.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!