Підтримка облгазів урядом монополізує ринок

Вівторок, 23 листопада 2010, 09:55

Облгази в 2010 році вперше за багато років стали рентабельними.

Адже Кабмін не тільки підвищив тарифи на паливо в країні, але обіцяє також побудувати за держкошти газопроводи і передати їх приватним облгазам.

Зокрема, Тарифи на транспортування газу з початку року виросли на 60-70%, на постачання - на 20%, пише видання "Комерсант-Україна".

Зокрема, Кабінет Міністрів ліквідував компанію "Нафтогазмережі", на баланс якої мало перейти майно облгазів.

Реклама:

Самі компанії попередній уряд планував і зовсім закрити.

Крім того, Кабмін обіцяє інвестувати державні кошти в будівництво нових розподільних газопроводів, які потім будуть передані на баланс облгазів.

Президент міжнародного енергетичного клубу "Q-клуб" Олександр Тодійчук вважає, що зміна ставлення влади до облгазів - прямий наслідок того, що більшість з них належать підприємцю Дмитру Фірташу.

За неофіційними даними, структури пана Фірташа контролюють в Україні 21 з 42 облгазів, у тому числі "Львівгаз", "Івано-Франківськгаз", "Вінницягаз", "Чернівцігаз", "Рівнегаз", "Чернігівгаз", "Житомиргаз", "Хмельницькгаз", "Запоріжгаз", "Миколаївгаз" і "Дніпропетровськгаз".

У Group DF Дмитра Фірташа вчора не змогли надати коментарі.

Втім, політика підтримки облгазів призводить і до негативних наслідків.

Так, практично у всіх компаній після підвищення тарифів на прокачування газу стали знижуватися обсяги продажів.

За даними Мінпаливенерго, в середньому вони скоротилися на 5-7%, а в окремих облгазів знизилися ще більше.

Наприклад, у "Миколаївгазу" - на 10%, оскільки найбільший його клієнт - "Югцемент" - відмовився від покупки природного газу і перейшов на споживання вугілля.

Незважаючи на це, облгази не мають наміру відмовлятися від підвищення тарифів.

Але всі заходи з підтримки облгазів, які приймає держава, не вирішують головного - необхідності демонополізації та реформування ринку природного газу.

Аналітик BG Capital Олександр Паращій нагадує, що Україна обіцяла Єврокомісії провести таку реформу, прийнявши закон "Про реформування ринку природного газу".

Ринок повинен мінятися не тільки в напрямку підвищення інвестиційної привабливості для інвестора, але й збільшення відповідальності власників перед споживачами.

Якщо замість посилення монополії Кабмін не почне реформувати газовий ринок, це може загрожувати України виключенням з Європейського енергетичного співтовариства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: