НБУ має розібратися з зайвою ліквідністю банків?

Вівторок, 23 листопада 2010, 09:35

Минулого тижня вартість ресурсів на міжбанківському кредитному ринку виросла в середньому в 1,5 рази.

Якщо ще 15 листопада, вартість місячного кредиту на міжбанку становила 4% річних, то в кінці тижня банки готові були позичати на такий термін вже під 6% річних, пише газета "Дело".

Кредити овернайт також подорожчали з 1,2 до 1,9%.

І хоча вартість ресурсів далека від кризових коли овернайти давалися під 120%, проте сьогоднішні показники є максимальними за останні 5 місяців.

Реклама:

"У середині минулого тижня на ринку була певна напруженість", - констатує начальник управління фінансових ринків ING Bank Україна Андрій Потапов.

Офіційна причина зростання ставок на кредитному ринку - зниження ліквідності в банківській системі.

Так в середині минулого тижня залишки на коррахунках банків знизилися до 17,4 млрд. гривень, що є мінімальним значенням за останні майже півроку.

"Збігся ряд факторів - сезонність, збір податків, валютні інтервенції НБУ, розміщення депсертіфікатов Нацбанку - це і призвело до того, що ліквідність в системі скоротилася і ставки на кредитному ринку пішли вгору", - розповідає екс-скарбник банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко.

"Рівень надлишкової ліквідності знизився, тому що банки почали активно вкладати ресурси в ОВДП", - називає ще одну причину аналітик "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький.

У той же час в неофіційних бесідах банкіри називають і інші причину зростання ставок на міжбанку.

"За нашою інформацією, одна з умов МВФ для виділення другого траншу - це вирішення ситуації із зайвою ліквідністю в системі та приведення облікової ставки, хоча б до рівня інфляції", - розповідає скарбник великого банку.

За його словами, Нацбанк на прохання уряду, "тисне" на дрібні банки, щоб ті повертали рефінансування з метою скорочення ліквідності системи.

Нагадаємо, що минулого тижня всі банки, що мають рефінансування отримали лист НБУ, у якому регулятор пропонував розглянути банкам можливість дострокового погашення кредитів Нацбанку, пише видання.

"Загальний борг банків перед НБУ перевищує 80 млрд. гривень і це бомба уповільненої дії для всієї фінансової системи. Але те, що до літа 2010 року НБУ пролонгував більшість кредитів на 3-5 років зняло напругу. Однак навіть чутка про те, що НБУ буде форсувати повернення кредитів рефінансування вплинуло на грошовий ринок", - говорить фінансист.

Слідом за грошовим ринком відреагував на підвищення ставок і борговий ринок.

Минулого тижня прибутковість короткострокових ОВДП зросла на 1,5-2 процентних пункту до 7-7,5% річних.

"Місячні депозитні сертифікати НБУ зараз розміщує з прибутковістю 4% річних, на їх фоні тримісячні ОВДП із прибутковістю 5% виглядають неактуально", - розповідає аналітик компанії Astrum Investment Management Сергій Фурса.

Таке подорожчання ОВДП може дорого обійтися уряду.

"Мінфін планує залучати по 1 млрд. гривень на решті шести щотижневих аукціонах до кінця року. Це значно перевищує рівень попиту на будь-якому аукціоні за період минулого місяця. Якщо Мінфін не підвищить прибутковості, йому доведеться шукати альтернативні джерела для фінансування дефіциту бюджету", - розповідає Мар'ян Заболоцький.

Втім, подальшого подорожчання ресурсів банкіри до кінця року не очікують.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error
Підпишіться на наші повідомлення!