Депутати хочуть говорити про трудовий кодекс

Вівторок, 23 листопада 2010, 09:21

Народний депутат Олександр Фельдман - позафракційний, 23 листопада зареєстрував у Верховній раді проект постанови, в якому ініціював всенародне обговорення нової редакції Трудового кодексу.

Документ був внесений до парламенту в грудні 2007 року народними депутатами Василем Харою, Ярославом Сухим та Олександром Стояном, усі - Партія регіонів, пише видання "Комерсант-Україна".

У травні 2008 року Рада підтримала Трудовий кодекс у першому читанні, а в грудні 2009 року він був опублікований на сайті парламенту з урахуванням внесених поправок.

На думку Фельдмана, нова редакція Трудового кодексу має бути опублікована в газеті "Урядовий кур'єр", що дозволить найманим працівникам запропонувати необхідні правки.

Реклама:

Трудовий кодекс об'єднує норми чинного законодавства до положень європейського трудового права.

Він передбачає право працівників на страйк, забороняє їх дискримінацію і позначає нового учасника трудових правовідносин - співробітника з сімейними обов'язками.

Такими можуть вважатися мати, батько, опікун або піклувальник, які містять двох і більше дітей у віці до 15 років або дитину-інваліда.

Пільги, передбачені для співробітників з сімейними обов'язками, включають щорічний десятиденну відпустку на додаток до основної або її грошову компенсацію.

Проект спрощує працевлаштування іноземних громадян в Україну, скасовуючи для них отримання спеціального дозволу на роботу.

В інтересах найманих працівників роботодавець повинен буде компенсувати затримку заробітної плати, виплачуючи пеню в розмірі 2% облікової ставки Нацбанку за кожний день затримки.

Зараз компенсація обчислюється шляхом множення суми середньомісячної зарплати на коефіцієнт приросту споживчих цін.

Разом з тим, документ розширює список приводів для звільнення співробітників - наприклад, за розголошення комерційної інформації, втрату дозволу, необхідного для виконання робіт, за відмову від проходження медичного огляду або профілактичної вакцинації.

Роботодавці зможуть в односторонньому порядку видавати "нормативні акти", що регламентують умови праці на окремому підприємстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!