"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ООН лякає світовою продовольчою кризою

Понеділок, 22 листопада 2010, 12:35

Вже в 2011 році світ може очікувати нової продовольчої кризи.

Порятунок ООН бачить у збільшенні агровиробництва, пише "Коммерсантъ".

В останньому виданні "Продовольчого прогнозу" FAO ООН, яке було опубліковано минулого четверга, фіксується різке зростання світових цін на продовольство.

Ціни на цукор в світі побили рекорд 30-річної давності.

Реклама:

Основними причинами зльоту цін на продовольство в організації вважають несприятливі погодні умови, викликані зміною клімату, і послаблення долара, що почалося з середини вересня 2010 року.

Серед інших причин називаються й експортні обмеження, накладені країнами-експортерами продовольства у зв'язку з неврожаєм.

"Зростання цін на основні продовольчі товари пов'язане з декількома факторами, найважливіший з яких - погіршення очікувань щодо врожаю в ключових країнах-виробниках, що призведе до істотного зниження запасів на тлі збільшення попиту в 2010-2011 роках", - йдеться у доповіді.

Так, світове виробництво зерна у 2010 році скоротиться на 2%, тоді як ще в липні прогнозувалося його збільшення на 1,2%.

У FAO очікують, що вартість імпорту в країнах-нетто-імпортерах продовольства у 2011 році може піднятися на 11%, а в країнах з низькими доходами і дефіцитом продовольства - на 20%.

При цьому загальна вартість продовольчого імпорту подолає позначку 1 трильйон доларів, що є піковим рівнем 2008 року.

"Незважаючи на страх повторення зростання продовольчих цін до рівня 2008 року, FAO очікує більш адекватної пропозиції продовольства в 2010-2011 роках, аніж два роки тому, в основному, за рахунок великих запасів", - зазначають автори доповіді.

При цьому очікується, що світові запаси зерна до кінця 2011 року в порівнянні з 2010 роком зменшаться на 7%, ячменю - на 35%, кукурудзи - на 12%, пшениці - на 10%.

Зростуть тільки запаси рису - на 6%, але це навряд чи, на думку FAO, зможе зупинити зростання цін на цю культуру.

Головним питанням на сьогоднішній день є планування врожаю 2011-2012 років, від розміру якого буде залежати стабільність на ринку.

Втім, у FAO відзначають, що навіть при викликаному зростанням цін збільшенні посівів зернових їх може виявитися недостатньо для стабілізації ринку.

Зростання цін зробило досить привабливим вирощування та альтернативних культур - від соєвих бобів до цукру і бавовни.

"У споживачів не залишиться вибору, окрім як платити більш високу ціну за їжу", - переконані у FAO.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!