Уряд мріє знизити дефіцит бюджету в 2011 році

Понеділок, 22 листопада 2010, 09:14

Дефіцит бюджету 2011 року має бути на третину менше, ніж теперішній, вважають в уряді.

При цьому Кабмін не тільки не планує різко збільшити дохідну частину, але й збирається наростити темпи зростання соціальних витрат, пише видання "Комерсант-Україна".

Зокрема, у п'ятницю, виступаючи перед депутатами Верховної ради в ході урядової години, міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що дефіцит держбюджету України в 2011 році становитиме 34 млрд. гривень, тобто на 37% менше, ніж у нинішньому - 54 млрд. гривень.

За його словами, Кабінет міністрів усвідомлює необхідність скорочення держборгу, тому проект держбюджету-2011 готується на основі реалістичного макроекономічного прогнозу, погодженого з експертами міжнародних фінансових організацій.

Реклама:

Міністр не уточнив, яким чином планується досягти такого низького дефіциту без збільшення дохідної частини.

Решта прогнозні показники уряд залишив на колишньому рівні. У наступному році номінальний ВВП складе 1,25 трлн. гривень - зростання на 15,7%.

Реальний ВВП виросте на 4,5%. Споживча інфляція не перевищить 8,9%, а промислова - 11,3%. Середньорічний курс гривні очікується на рівні 7,95 гривень за долар.

Задекларовані главою Мінфіну макропоказники демонструють, що Кабінет міністрів має намір виконати вимогу МВФ обмежити зростання доходів у бюджетних секторах в межах очікуваного показника споживчої інфляції, вважає аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.

При цьому Мінфін кілька занижує цей прогноз. Наприклад, МВФ чекає в 2010 році інфляцію в Україні на рівні 10,8%, а Нацбанк - 11-11,5%.

Однак, за словами пана Ярошенка, соціальні виплати зменшувати не планується.

Фонд оплати праці в держсекторі в наступному році виросте на 15,3%, до 391 млрд. гривень.

Таке зростання суперечить вимозі МФВ про те, щоб ці витрати не перевищували рівень інфляції.

Ускладнює ситуацію і той факт, що уряд переніс на 2011 рік частину виплат з рекапіталізації банків і сплату заборгованості за неоплаченими ПДВ.

Крім того, Україна має намір продовжити на півроку дію кредиту російського ВТБ у розмірі 2 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!