Уряд хоче, щоб соціальні картки українців робили збиткові росіяни

Субота, 20 листопада 2010, 12:09

Проект електронної соціальної картки в Україні планується реалізувати за допомогою російської фінансово-промислової групи АФК "Система".

Про це повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на близькі до Кабміну джерела.

У публікації йдеться, що до складу Міжвідомчої комісії уряду з впровадження соціальної картки було введено одного росіянина. "Це Борис Вольпе - віце-президент ВАТ "Сітронікс", одного з провідних російських виробників мікроелектроніки", - пише газета.

Видання зазначає, що "Сітронікс" входить до бізнес-імперії росіянина Володимира Євтушенкова АФК "Система". "Саме АФК "Система", якій належить телекомунікаційний гігант МТС, є основним претендентом на купівлю "Укртелекому", - пише газета.

Реклама:

За інформацією видання, "Система" вже заздалегідь планує використовувати комунікаційну мережу "Укртелекому" для просування інших напрямків свого бізнесу в Україні. "Очевидно, що при побудові системи обслуговування соціальних платежів без участі "Укртелекому" не обійтися, - йдеться у статті.

Джерела газети стверджують, що саме "лобіювання "Системою" проекту соцкартки надихає уряд на такі швидкі дії, не обтяжені формальностями".

"При цьому, судячи з офіційних даних самого ВАТ "Сітронікс", компанія не має досвіду в самій Росії зі створення електронних соціальних карток, не має глибоких розробок у сфері захищених електронних платіжних систем зі смарт-картами", - зазначає видання.

Крім того, як наголошується у публікації, "згідно з офіційними звітами, "Сітронікс" останні два роки працює з великими збитками", а загальний борг компанії становить понад 775 мільйонів доларів, у зв'язку з чим керівництво "Системи" планує об'єднати  збитковий "Сітронікс" з іншою фінансово ефективною компанією.

Як пише газета, господар "Системи" Євтушенков є родичем і діловим партнером екс-мера Москви Юрія Лужкова. "Бізнес "Системи" наразі також перебуває під пильною увагою російської влади, як і бізнес "Інтеко" - фірми дружини Лужкова", - йдеться у статті.

Крім того, газета наголошує, що 19 вересня 2007 тодішній прем'єр Віктор Янукович видав розпорядження про створення інформаційно-телекомунікаційної системи "Фінанси", що призначена для обміну фінансово-економічними даними між міністерствами, відомствами та правоохоронними органами.

"Проте на  даний час впровадження ІТС "Фінанси" згідно з постановою прем'єра Януковича заблоковане.

"Зрозуміло, якщо основою роботи Кабміну стане ІТС "Фінанси", то в цій системі з її жорсткими стандартами для соцкарток "Сітроніксу" просто не буде місця. Ні "Система", ні будь-хто інший уже не зможе нав'язувати державі свої власні проекти", - йдеться у статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!