Думка експерта: Україні не варто боятися засідання ФРС

Вівторок, 2 листопада 2010, 17:10 -

У середу о 21.15 за київським часом будуть оголошені результати засідання Комітету з відкритих ринків Федеральної резервної системи США (FOMC).

Очікується, що на засіданні будуть оголошені заходи з пожвавлення росту економіки США. Ця тема вже давно стала підставою для спекуляцій на глобальних ринках, відзначає аналітик Astrum Asset Management Денис Бєлов.
 
За його словами, прогнози аналітиків з приводу обсягу нових вливань, запланованих Федрезервром США, коливалися в діапазоні від 500 мільярдів доларів до 2 трильйонів.
 
Найбільш прийнятним варіантом він називає сценарій, згідно з яким обсяг уливань складе 500-600 мільярдів доларів, які будуть виводити на ринок щомісячними траншами в розмірі 100 мільярдів доларів.
 
При цьому з 2008 року американський уряд на монетарні послаблення використав вже приблизно 1,7 трильйона доларів. У цю суму включаються всі урядові програми підтримки. "Всі ті заходи, які так чи інакше пов'язані з протидією кризі", - відзначає експерт.
 
Бєлов вважає, що дані заходи ФРС не сприятимуть розвитку так званих "валютних війн", хоча вони і будуть провокувати девальвацію долара.
 
На його думку, це підтверджує останнє засідання G20, на якому представники розвинених країн взяли на себе зобов'язання підтримувати свої баланси на стабільному рівні та уникати диспропорцій.
 
Крім цього, нагадує аналітик, найближчим часом має відбутися ще одне засідання за участю голів G20, на якому будуть обговорюватися більш конкретні заходи для уникнення "курсових воєн".
 
Нові стимулюючі заходи з боку США навряд чи змінять міжнародні домовленості, однак підвищать градус напруженості навколо теми валютних і торговельних війн, каже Бєлов.
 
"Дії США не будуть приймати форму інтервенцій Банку Японії для ослаблення курсу єни. Швидше за все, головним інструментом стане купівля державних облігацій", - відзначає він.
 
Значного впливу на курс української валюти монетарні послаблення ФРС не будуть мати, додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: