"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Новинському на корвети потрібно 500 мільйонів

Вівторок, 2 листопада 2010, 15:24

Продовження Міноборони реалізації програми будівництва нового корвета для військово-морських сил країни вимагає забезпечення держфінансування програми в 2011 році в обсязі близько 500 млн. гривень.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" високопоставлене джерело у військових колах .

"Цього року реалізація програми провалена повністю. Держбюджетом профінансовано тільки завершення розрахунків з проектантом за виконані у минулому році роботи - це 35,8 млн. гривень",- сказав співрозмовник.

"Для того, щоб продовжити реалізацію програми в 2011 році, включаючи окремі розробки, і увійти в ритм, потрібно держфінансування в обсязі близько 400-500 млн. гривень", - продовжив він.

Реклама:

Серійним виробником корвета - ДАХК "Чорноморський суднобудівний завод" - за рахунок виділених в кінці 2009 року Міноборони коштів здійснено закупівлю металу і підготовлена оснащення для закладки головного корабля серії.

"Ніяких інших робіт у зв'язку з відсутністю держфінансування програми в цьому році не проводилося. Графік програми, у урахуванням її провалу в цьому році, також зміщується: намічена на 2012 рік передача головного корабля замовнику можлива не раніше 2015 року", - сказав він.

Як зазначив співрозмовник агентства, питання реалізації програми неодноразово, ще з початку року, готувався до розгляду на Раді національної безпеки і оборони (РНБО) України, але розгляд питання щоразу відкладалося.

"Ще на початку року була створена спеціальна робоча група для підготовки розгляду програми на РНБО, але розгляду цього питання поки так і не відбулося, хоча планувалося неодноразово", - сказав він.

"Очевидно, що і 2011 рік для реалізації програми будівництва України нового корвета для ВМС залишається під питанням", - додав він.

У грудні 2009 року Міноборони і ДАХК "ЧСЗ" за підсумками тендеру військового відомства підписали контракт на виконання держоборонзамовлення з будівництва кораблів класу "корвет" для ВМС країни.

Розробником проекту виступило казенне підприємство "Дослідно-проектний центр кораблебудування" (Миколаїв).

Автономність плавання військового корабля, який буде діяти не тільки в операційній зоні Чорного, але й Середземного моря, - 30 діб, водотоннажність - 2,5 тис. тонн.

Постачальниками озброєнь в новому амбіційному проекті ОПК Україні повинні виступити провідні європейські виробники - DCNS, MBDA, EuroTorp.

Відповідно до контракту до 2018 року на потужностях ЧСЗ має бути побудовано чотири корвета. Здача головного корабля замовнику раніше намічалася на 2012 рік.

Як відомо, ЧСЗ входить до складу суднобудівного субхолдингу компанії "Смарт-холдинг", яку контролює бізнесмен Вадим Новинський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: