"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газ RUE можуть віддати без посилання на Стокгольмський арбітраж - експерт

П'ятниця, 19 листопада 2010, 18:37

"Нафтогаз" може повернути трейдеру RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу без посилання на рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це пише видання "Дзеркало тижня" з посиланням на експерта Максима Алінова.

"Стає все більш очевидним, що Генпрокуратура проводить зачистку всіх тих рішень, на підставі яких у січні 2009 року право власності на 11 млрд. кубометрів газу перейшло від RUE до "Нафтогазу".

"Наслідком такої зачистки" буде автоматичне відновлення в правах RUE", - вважає Аліонов.

Реклама:

Він вказує, зокрема, на розпорядження ГПУ від 9 листопада 2010 року про скасування у 10-денний термін рішення правління НАК від 28 січня 2009 року про оформлення у власність "Нафтогазу" природного газу в обсязі 11 млрд. кубометрів.

"Було б наївним припускати, що скасування документів, які є юридичною підставою для оформлення права власності "Нафтогазу" на 11 млрд. кубометрів газу, призведе до появи нічийного газу. Найімовірніше, таке скасування буде використано для переоформлення права власності на користь RUE", -  зазваначає він.

"По суті, для цього не потрібно навіть рішення Стокгольмського арбітражу, а тому можна забути про пов'язані з ним "незручності" у вигляді Верховного суду України і закону №2711. Найголовніше - можна повернути собі весь газ, а з погашенням заборгованості перед "Нафтогазом" на суму 1,7 млрд. доларів поки не поспішати", - відзначає експерт.

Нагадаємо, на сьогоднішній день вже дві судові інстанції Україні підтвердили правомірність рішення Стокгольмської торговельної палати від 8 червня 2010 року.

Для завершення процедури імплементації рішення Арбітражного інституту Торгової палати міста Стокгольм необхідне останнє рішення - Верховного суду України.

Засідання ВСУ в даній справі може відбутися 24 листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!