"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Видобувні компанії субсидуватимуть корпоративний сектор

П'ятниця, 19 листопада 2010, 16:54

Верховна рада підвищила рентну плату за видобуток нафти, газу і газового конденсату на 40%.

Відповідна норма міститься у прийнятій парламентом у другому читанні у четвер, 18 листопада, статті 258 розділу 10 Податкового кодексу.

На думку начальника аналітичного департаменту ІК BG Capital Володимира Нестеренко, дана ініціатива фактично означає субсидування корпоративного сектора за рахунок "Укрнафти" і "Нафтогазу України".

"Збільшення ренти на 40% на тлі зниження податкового тягаря з податку на прибуток підприємств, фактично означає субсидування корпоративного сектора за рахунок видобувних компаній, у першу чергу, "Укрнафти" і "Нафтогазу України", - сказав він в коментарі "Економічній правді".

Реклама:

За його словами, додаткові надходження від ренти в бюджет складуть близько 2,5 млрд. гривень, таким чином, компенсуючи більше третини очікуваного зниження надходжень від податку на прибуток, але при цьому знижуючи на таку ж суму операційний прибуток українських видобувників.

"Зокрема, для "Укрнафти" зміни призведуть до падіння EBITDA більш ніж на 200 млн. доларів, що за нашими оцінками становить близько 30% прогнозного показника на 2011 рік", - додав співрозмовник.

На думку Нестеренка, настільки велике і несподіване підняття ренти безсумнівно веде до зниження вартості компаній і робить український нафтогазовий сектор менш привабливим для інвестицій.

"Видобувні компанії не мають можливості перенести збільшення ренти на ціну реалізації, тому що це привело б до заміщення їх поставок імпортним ресурсом, наприклад російським", - вважає експерт.

"Що стосується газу, то максимальна ціна на нього встановлюється державою - також виходячи з імпортної ціни на російський газ. Відповідно , приріст ренти повністю ляже на плечі виробника", - продовжив він.

Нестеренко резюмував, що нафтодобувачі вже віддають державі у формі ренти близько третини ціни нафти, а після підвищення будуть віддавати половину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: