"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Європі побачили, що в Україні прискорилися "справжні реформи"

П'ятниця, 19 листопада 2010, 11:02

Посол Польщі в Україні Яцек Ключковський відзначає "прискорення процесів справжнього реформування" в Україні при чинній владі.

Про це він заявив у ефірі Радіо "Свобода".

"Якщо подивитися на реформування економіки, на запровадження нових юридичних актів, ми помічаємо, - не тільки ми, також МВФ, - що десь саме з весни цього року ми зустрічаємо прискорення процесів справжнього реформування країни", - сказав посол Польщі.

"Це закон про державні закупівлі, це зміни тарифної політики...", - навів приклад він.

Реклама:

"Нещодавно закінчився візит МВФ, де ці всі конкретні кроки, на які ми чекали роками, які ми чекали в 2002 році, в 2004 році, яких не можна було проголосувати чи то в уряді, чи то у Верховній Раді, а зараз це працює", - сказав Ключковський.

"Тобто, з точки зору конкретних кроків назустріч європейській спільноті в законодавчій сфері (це ще не реальність, а наміри) ми можемо помітити досить багато таких кроків", - наголосив він.

На запитання, чи значить це, що опозиція перебільшує, говорячи, що реформи не проводяться, посол сказав: "В опозиції є право критикувати уряд. Опозиція має підстави, щоб так говорити".

"Скажімо, на закон про державні закупівлі ми очікували від 2003 року. І Польща також надавала свої проекти технічної допомоги, щоб Україна взяла наш досвід. Це треба було мати такий уряд, який має більшість у парламенті, щоб він міг бути ефективним", - сказав Ключковський.

Він зазначив, що міністри закордонних справ Польщі і Швеції в четвер не мали зустрічей з опозицією, бо їхній візи в Україну був обмежений у часі, але "хотіли зустрітися з опозицією".

"Я знаю, що міністри хотіли заохотити українських партнерів, щоб тут, в Україні, було більше діалогу з опозицією, діалогу конкретного відносно реформ, відносно достосування до європейських стандартів. Не тільки чорне-біле - на такій підставі", - сказав посол Польщі.

Він також заперечив припущення, що Польща перестає бути лобістом України у Європі:

"Це неправда, це неможливо і ніколи так не буде, тому що Польща є сусідом України, Польща має дуже багато зв'язків, Польща має тут свою діаспору, майже всі польські університети мають своїх партнерів в Україні, всі польські регіони мають партнерів в Україні, ми маємо величезний товарообіг між Польщею і Україною".

"Так що для нас взагалі розмови про те, щоб ми мали змінити свою політику відносно України, це неможливо!", - запевнив Ключковський.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!