Жеваго виграв битву за Керченську протоку

П'ятниця, 19 листопада 2010, 09:56

Суднобудівний завод "Залив", підконтрольний Костянтину Жеваго, повернув у свою власність акваторію Керченської протоки.

У жовтні Севастопольський апеляційний госпсуд по суті визнав законним рішення Керченської міської ради про передачу акваторії заводу, пише газета "Дело".

Рішення міської влади, яке було прийнято ще в 2005 році, оскаржувала Прокуратура Керчі.

Представники відомства стверджували, що гідротехнічні споруди вартістю 9,9 млн. гривень (набережні, канал з акваторією) відчужені в порушення вимог закону "Про приватизацію держмайна" і Водного кодексу, згідно з яким ці об'єкти не підлягають приватизації і можуть надаватися тільки у користування.

Реклама:

З відповідним позовом силовики звернулися до Господарського суду Криму.

У суді позивач зазначав, що згідно з Водним кодексом, розпорядження водними ресурсами не входить до компетенції міських рад.

Також, на думку представників прокуратури, керівництво міста не мало зобов'язувати БТІ реєструвати права власності на морську акваторію за "Заливом" без проведення технічної інвентаризації.

У липні 2010 року суд підтримав прокуратуру - визнав недійсним рішення Керченської міськради.

Тоді представники заводу повідомили, що з рішенням суду вони категорично не згодні і мають намір його оскаржити.

"По своїй суті це не водні об'єкти, а об'єкти нерухомості, які нерозривно пов'язані з водою. Цю позицію підтримує і висновок технічного комітету зі стандартизації Міністерства регіонального розвитку та будівництва", - пояснював позицію підприємства голова наглядової ради "Заливу" Микола Кузьменко.

Топ-менеджер зазначав, що набережні заводу, вивідний канал і прилегла акваторія - це спочатку запроектовані гідротехнічні споруди, без яких неможливий суднобудівний цикл на підприємстві.

"Це історичний актив заводу, в який були вкладені значні кошти на модернізацію, проведено комплекс днопоглиблювальних і будівельних робіт", - пояснював Кузьменко.

Рішення Господарського суду Криму "Залив" опротестував у Севастопольському апеляційному господарському суді, і судді апеляційної інстанції дійшли висновку: завод володіє акваторією протоки законно.

Служителі Феміди підтвердили слова Кузьменка: спірне майно - канал з акваторією - є не водним простором, а нерухомістю. Це підтверджує акт прийняття в експлуатацію об'єкта державною комісією ще у 1974 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: