"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пенсійний вік і ціни на газ таки піднімуть?

П'ятниця, 19 листопада 2010, 09:01

Ціну на газ для населення та пенсійний вік можуть підняти.

Відповідний документ буде внесений до парламенту 10 грудня, пише газета "Сегодня".

За даними видання, для того щоб Україна отримала черговий транш від МВФ у 1,6 млрд. доларів, Кабмін і Нацбанк погодили з експертами МВФ текст меморандуму, який буде розглянутий радою директорів фонду протягом місяця.

В Інтернеті з'явився текст, який називають текстом меморандуму. І якщо він справді є таким, то влада все-таки зобов'язується підвищити ціни на газ для населення в 2011 році і почати з цього ж року підвищення пенсійного віку для жінок.

Реклама:

Як відзначає газета, ціна на газ повинна піднятися на 50% з 15 квітня 2011 року (після завершення опалювального сезону), а пенсійний вік для жінок буде підніматися до 60 років (на півроку кожен рік протягом найближчих 10 років).

Дві ці заходи дозволять заощадити для бюджету-2011 близько 11 млрд. гривень.

В уряді не кажуть, чи є що з'явився текст справжнім.

"Наразі момент немає меморандуму, є лист про наміри, який надіслано до МВФ і який не завжди вірно трактується. Так, наш уряд, як і попередній, взяв на себе зобов'язання поетапно довести рівень цін на газ для населення до ринкового і - на відміну від попереднього - виконує його. Причому МВФ розуміє, що робити це треба поетапно, м'яко", - сказав прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко.

"Що стосується пенсійного віку, то Кабмін взяв зобов'язання вживати заходів, щоб люди були зацікавлені виходити на пенсію пізніше - наприклад, робити надбавку до пенсії за кожні зайві відпрацьовані півроку. Причому тут план розрахований на 10 років. Чи будуть вже в 2011-му всі жінки виходити на пенсію в 55,5 років? Давайте почекаємо текст законопроекту, який має бути внесений до парламенту до 10 грудня", - додав він.

Як повідомлялося, місія МВФ завершила перший перегляд кредитної програми stand-by обсягом 14,9 млрд. доларів, розрахованої на 2,5 роки.

У МВФ заявляють, що другий транш кредиту на суму 1,6 млрд. доларів, включаючи 1 млрд. доларів на підтримку бюджету, буде наданий після виконання українською стороною так званих "попередніх заходів".

Як розповів віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, позиція МВФ з цілої низки реформ надзвичайно жорстка, і уряду доведеться піти на непопулярні кроки заради отримання кредиту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: