Депутати і протестувальники готуються до чергового "підходу" до Податкового кодексу

Четвер, 18 листопада 2010, 10:01

У четвер Верховна рада продовжить розгляд проекту Податкового кодексу.

Планується, що роботу депутати почнуть з розгляду шостого розділу - "Акцизний податок", зазначає агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Як відомо, 16 листопада парламент розглянув більше половини поправок до проекту Податкового кодексу і "пройшов" п'ять з дев'ятнадцяти розділів документа.

Зокрема, понад 600 поправок розглянуто в першому розділі "Загальні положення", понад 500 - у другому розділі "Адміністрування податків", понад 750 - у третьому розділі "Податок на прибуток підприємств", понад 500 - у четвертому розділі "Податок на доходи фізосіб", приблизно стільки ж у п'ятому розділі - "Податок на додану вартість".

Реклама:

Всього до проекту Податкового кодексу подано 4879 поправок. Депутати проголосували 211 з 340 статей документа.

У свою чергу, учасники акції протесту підприємців та профспілок, які здійснюють безстрокове пікетування Верховної ради, заявили, що надалі готові до законних, але вже радикальних дій, якщо їх вимоги не будуть почуті.

Так, координаційна рада страйкому прийняла рішення провести 22 листопада в Києві на вулиці Банковій збір ініціативної групи з метою скликання загальнонаціонального референдуму з дострокового припинення повноважень Верховної ради.

"Був узгоджений і підтриманий саме такий план дій, оскільки 16 листопада парламент вніс до проекту Податкового кодексу низку поправок, які уже виключають компроміс, а зустріч делегації протестуючих з керівником фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим закінчилася нічим", - повідомив керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр Данилюк.

16 листопада на зустрічі представників малого та середнього бізнесу з депутатами від Партії регіонів ішлося про те, що головні вимоги підприємців пов'язані зі спрощеною системою оподаткування, адмініструванням податків, повноваженнями податківців з перевірок, а також з пенсійними внесками.

Після цього Єфремов заявляв про можливість введення в дію 14-го розділу Податкового кодексу ("Спеціальні податкові режими") з другого кварталу 2011 року.

Проте, регіонал висловив нерозуміння того, з якої причини підприємці чинять опір встановленню касових апаратів.

За словами депутата, відсутність відповіді на це питання викликає підозри в тому, що підприємці намагаються залишити для себе лазівку для непрозорого ведення бізнесу.

"Тим більше, що держава заклала під закупівлю касових апаратів для підприємців 300 млн. гривень збюджету", - аргументував Єфремов.

У своєму вступному слові на засіданні уряду 17 листопада прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що підприємцям доведеться змиритися з нормами Податкового кодексу в інтересах більшості громадян України.

Глава уряду доручив Міністерству фінансів, Державній податковій адміністрації в терміновому порядку розпочати розробку документів, які необхідно буде затвердити після прийняття Податкового кодексу.

Нині під стінами Верховної ради зібралося вже близько трьох тисяч учасників акції протесту. Їх кількість постійно збільшується.

Як повідомила голова Комітету захисту підприємців при опозиційному уряді Оксана Продан, сьогодні перед парламентом очікується близько 10 тис. мітингувальників.

"Сьогодні в столиці закрито більшість ринків, в тому числі найбільший ринок на Троєщині. Усі вони сьогодні будуть тут", - повідомила Продан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: