"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бродський допоможе підприємцям ліквідуватися

Четвер, 18 листопада 2010, 09:55

Уряд має намір спростити процес закриття підприємств, встановивши граничний термін ліквідації та високі штрафи за затягування процедури чиновниками та ліквідаторами.

Процедура ліквідації підприємств буде спрощена і прискорена у разі прийняття законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців)", розробленого Держкомпідприємництва, пише газета "Комерсант-Україна".

Документ, зокрема, встановлює граничні терміни ліквідації підприємств.

Фізичні особи-СПД повинні приймати претензії кредиторів протягом трьох місяців з моменту публікації оголошення про початок ліквідації, юридичні особи - протягом шести місяців.

Реклама:

За неподання повідомлення про ліквідацію, відсутність бухгалтерського обліку, ухилення від процедури ліквідації підприємства, неподання документів держорганам передбачений штраф у розмірі 100-150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-2550 гривень).

За повторне порушення протягом року - 150-250 неоподатковуваних мінімумів (2550-4250 гривень).

Санкції будуть застосовуватися і до чиновників за ненадання документів підприємствам.

Ліквідацію спростить і об'єднання з 1 січня 2011 року усіх видів загальнообов'язкового державного соціального страхування в єдиний внесок - замість п'яти фондів підприємство повинно буде зніматися з обліку тільки в Пенсійному.

Передбачається і скасування обов'язкового підтвердження ліквідаційного балансу аудиторським висновком, що заощадить кожному підприємцю в середньому 5-10 тис. гривень.

У Держкомпідприємництва сподіваються, що закон дозволить закривати підприємства за принципом "єдиного вікна", щоб швидко перенаправити капітал з однієї галузі в іншу.

У своєму блозі голова комітету Михайло Бродський повідомив, що законопроект погоджений з міністерствами і незабаром буде винесений на розгляд Кабміну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: