"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" і "Газпром" відкладають створення СП?

Четвер, 18 листопада 2010, 09:38

На зустрічі в Москві у середу голова Мінпаливенерго Юрій Бойко, голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Євген Бакулін і голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер вирішили найняти аудитора для оцінки активів, які можуть бути внесені в створюване на паритетних засадах "Нафтогазом" і "Газпромом" підприємство.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на прес-службу Мінпаливенерго.

Джерело видання в Мінпаливенерго уточнило, що компанії хочуть вибрати на тендері єдиного аудитора, який оцінить вартість активів і до України, і в Росії. "Це буде авторитетна міжнародна компанія".

За словами співрозмовника, вартість оцінки може скласти 7-10 млн. доларів.

Реклама:

Рішення залучити до оцінки активів міжнародну компанію означає, що найближчим часом СП створено не буде, зазначають опитані виданням експерти.

"Повноцінна оцінка активів може зайняти два-три роки. Тільки міжнародний аудит запасів на родовищах "Газпрому" займе не менше року", - підкреслює начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

Член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Верховної ради Олександр Гудима нагадує, що оцінка української ГТС в 1999 році компанією Shell зайняла півтора року і коштувала 2 млн. доларів.

"Чекати, що зараз на оцінку піде менше часу, не доводиться. Тому найближчим часом СП створено не буде. Отже, у "Газпрома" не буде підстав відмовитися від будівництва газопроводу "Південний потік", - говорить він.

На думку депутата, якби оцінка проводилася не міжнародною консалтинговою компанією, а виходячи з балансової вартості активів, спільне підприємство було б створено набагато раніше.

Як повідомлялося, навесні 2010 року керівництво РФ запропонувало об'єднати ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" і для початку створити спільне підприємство, до якого б з українського боку увійшли видобувні і транспортні активи, а з боку "Газпрому" - родовища аналогічної вартості.

У вересні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає можливим створення СП на базі запропонованих Росією родовищ і української ГТС.

Росія запропонувала передати у спільне підприємство два газових родовища, які, за словами аналітиків, відрізняються високою собівартістю видобутку і вкрай складними умовами розробки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!