"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" збирається купувати родовища в Казахстані

Середа, 17 листопада 2010, 18:42

НАК "Нафтогаз України" вивчає можливість придбання нафтогазових родовищ Толкин, Боранколь і блоку Табил, що в Мангістауській області, Казахстан.

Про це сказано в тендерних документах "Нафтогазу", повідомляють "Українські новини".

У вересні НАК оголосив тендер на оцінку запасів і ресурсів нафти та газу родовищ Толкин, Боранколь і блоку Табил.

Зазначений тендер, як випливає з повідомлення "Нафтогазу" у Віснику державних закупівель, не відбувся - всі конкурсні пропозиції було відхилено.

Реклама:

У тендерній документації до зазначених торгів повідомляється, що потенційний переможець має провести оцінку підрахованих запасів і ресурсів зазначених активів на підставі цін на нафту й газ, оцінку прав власності, податків, експлуатаційних і капітальних витрат "Нафтогазу України" у разі придбання родовищ.

Крім того, переможець має провести збір, аналіз, систематизацію та аудит геолого-геофізичних і геолого-промислових матеріалів за родовищами Толкин, Боранколь і блоку Табил станом на 1 січня 2010 року, а також визначити очікуваний чистий дохід і дисконтований очікуваний чистий дохід за кожною оціненою категорією запасів вищевказаних активів.

Також, серед конкурсних умов, - проведення незалежної оцінки запасів і ресурсів нафти та газу за вищевказаними об'єктами відповідно до вимог Спілки інженерів-нафтовиків (SPE).

Геологічні запаси газу на родовищі Толкин оцінюються від 26 до 36 млрд. куб. м. В 2008 році видобуток газу на цій площі досягнув 2,3 млрд. куб. м гази.

Запаси нафти родовища Боранколь становлять понад 3 млн. тонн.

Видобутком вуглеводнів на родовищах Толкин, Боранколь і блоку Табил з 2000 року займалися компанія "Толкиннафтогаз" і спільне казахстанско-молдавське підприємство "Казполмунай".

В 2008 році Фінансова поліція Казахстану порушила кримінальні справи проти 4 громадян Молдови, які в різні періоди керували зазначеними компаніями.

Після цього суд наклав арешти на контракти "Казполмунайя" і "Толкиннафтогазу" на розвідку й видобуток вуглеводневої сировини, а також на 100% частки участі в статутному капіталі та на все рухоме та нерухоме майно компаній.

За повідомленнями казахстанських ЗМІ, серед бенефіціарів "Толкиннафтогазу" зазначалися Terra Raf Trans Trading Limited (Кіпр), і компанія ASCOM S.A. (Молдова).

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим видобувачем газу та найбільшим видобувачем нафти в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: