Комісія щодо RUE наштовхнулася на гриф "таємно"

Середа, 17 листопада 2010, 14:16

Комісія з розслідування обставин розгляду позову "РосУкрЕнерго" в Стокгольмському арбітражному суді та арешту екс-глави Держмитслужби Анатолія Макаренка не досягла результату, оскільки СБУ засекретила "справу Макаренка".

Про це заявив голова тимчасової слідчої комісії Верховної ради Роман Зварич за результатами засідання комісії, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Ми не виконали мандат, який отримали від Верховної ради щодо розслідування фактів можливої корупції при винесенні рішення Стокгольмського суду і щодо законності затримання пана Макаренка", - сказав він.

Зварич зазначив, що причина такої ситуації банально проста.

Реклама:

"Відомо, що Службою безпеки України порушена кримінальна справа за тими договорами, які були підписані раніше, ще при уряді Юлії Тимошенко, зокрема, договори між НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром", відповідно до яких трохи більше 11 млрд. кубометрів газу перейшли у власність НАКу за поступку боргу "Росукренерго" перед "Газпромом", - пояснив він.

Зварич підкреслив, що серед матеріалів цієї кримінальної справи щонайменше один документ має гриф "таємно", що відповідно до Кримінально-процесуального кодексу дозволяє слідчому засекретити всі матеріали такої кримінальної справи.

"Що, до речі, і сталося, і крім того, що ми направили майже сто різних звернень комісії до різних установ, у тому числі до СБУ, Генпрокуратури і НАК, Міністерства енергетики і Кабінету міністрів, відповіді, які ми отримували, були одні й ті ж, що у зв'язку з цією обставиною, тобто засекреченою кримінальною справою, нас попередили, щоб вам нічого не давати", - сказав він.

Уточнюючи на прохання журналістів, чи означає це, що СБУ заважала розслідуванню комісії, Зварич сказав: "Я б так не сказав. Заважала - це дуже сильне слово, вона не сприяє, природно, нам виконати нашу пряму обов'язок перед Верховною радою".

Він також повідомив, що на засіданні був затверджений звіт комісії, і швидше за все її діяльність буде припинена після оголошення цього звіту на пленарному засіданні в п'ятницю.

Зварич також зазначив, що комісія пропонує всі матеріали, зібрані в ході її роботи, направити до Генеральної прокуратури для можливого реагування.

Як повідомлялося, на початку червня Арбітражний інститут Стокгольмської торговельної палати зобов'язав НАК "Нафтогаз Україна" повернути "РосУкрЕнерго" 11 млрд. кубометрів газу і надати додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. кубометрів в якості неустойки за порушення умов контракту.

1 липня Верховна рада створила Тимчасову слідчу комісію з рішенням Стокгольмського арбітражного суду, розслідування фактів корупційної діяльності "Росукренерго" та причетності до цього посадових осіб органів державної влади та арешту екс-голови Державної митної служби Макаренка.

На сьогодні у справі "спірного" газу заарештовані колишній заступник начальника відділу енергетичної митниці Держмитслужби Тарас Шепітько, екс-глава Держмитслужби Анатолій Макаренко, колишній заступник глави НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко і колишній бухгалтер НАК "Нафтогаз України" Марія Кушнір.

17 листопада Верховна рада провалила опозиційний проект закону про забезпечення енергетичної безпеки України, яким пропонувалося заборонити використовувати бюджетні кошти або кредити міжнародних фінансових організацій для розрахунків з компанією "Росукренерго" за рішенням Стокгольмського арбітражного суду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: