"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ оголосив чергові вимоги до України

Середа, 17 листопада 2010, 09:10

Україна виконала всі ключові умови програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом в рамках угоди stand-by.

Про це заявив глава місії МВФ Танос Арванітіс, пише газета "Комерсант-Україна".

"Виконання програми в рамках угоди stand-by в цілому узгоджується з її цілями. Усі кількісні показники, які є критеріями ефективності за станом на кінець вересня, виконані. Забезпечено неухильне просування у впровадженні структурних реформ", - сказав він.

За словами Арванітіса, уряд серйозно налаштований на забезпечення фіскальної консолідації з метою скорочення держборгу.

Реклама:

"У цьому контексті дефіцит сектору загальнодержавного управління в 2011 році не перевищить 3,5% від ВВП", - додав глава місії.

МВФ позитивно оцінює очікуване прийняття Податкового кодексу, відзначаючи, що він не матиме впливу на доходи бюджету в 2011 році.

Фонд пропонує зробити акцент на утриманні дефіциту, оптимізації витрат зі збереженням важливих інвестиційних проектів і соціальних програм.

"Тиск витрат буде залишатися викликом і вимагати розважливого підходу до забезпечення їх виконання", - уточнив Арванітіс.

Очікуються реформи адміністративного управління, пенсійної системи та енергетичного сектору, які в 2011 році дозволять НАК "Нафтогаз Україна" збалансувати бюджет.

Щоб рада директорів МВФ схвалила поправки до меморандуму, українська влада повинна до 10 грудня прийняти низку заходів, зазначає видання із посиланням на учасника переговорів.

"У першу чергу необхідно дати старт реформі пенсійної системи. Не так важливо, якою вона буде, ми просто повинні показати, що не хочемо, як раніше заявлялося, відстрочити її на два-три роки", - підкреслив співрозмовник видання.

Також на початку грудня Верховна рада повинна прийняти закон про нарахування пені за несплату населенням житлово-комунальних послуг та законодавчо підтвердити намір дотримуватися зобов'язань щодо підвищення ціни газу.

Відповідно до меморандуму, в серпні ціна газу для населення була підвищена на 50%, нагадує видання.

Наступне її збільшення на 50% очікується в квітні 2011 року, після чого тарифи повинні переглядатися кожні півроку, поки не будуть доведені до рівня собівартості.

Головним досягненням, за словами джерела, стала відмова МВФ від вимоги провести секвестр держбюджету.

"Безумовно, будуть змінені "маяки", як щодо бюджетного дефіциту, так і щодо ПДВ, однак секвестру бюджету нам вдалося уникнути", - зазначив він.

Як відомо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що за підсумками року бюджетний дефіцит складе 5,5% ВВП, тоді як раніше його планувалося утримати на рівні 4,5%.

За підсумками 9 місяців дефіцит бюджету вже склав 5%. Але прем'єр упевнений, що секвестр не буде потрібен, оскільки наприкінці року буде проданий "Укртелеком", за який Фонд держмайна просить 11-12 млрд. гривень.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд погодив на рівні експертів питання про перший перегляд програми співробітництва з Україною в рамках угоди stand-by.

Схвалення радою директорів МВФ перегляду меморандуму дозволить Києву отримати другий транш кредиту у розмірі 1 млрд. SDR (1,6 млрд. доларів), з яких 1 млрд. доларів надійде до держбюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: