"Київстар" пропонує конкурентам поділитися частотами

Вівторок, 16 листопада 2010, 11:10

Компанія "Київстар" знайшла спосіб розгорнути 3G-мережу без отримання нових частот.

Компанія ініціює проведення на українському телекомунікаційному ринку рефармінгу (перерозподілу між операторами наявних частот таким чином, щоб всі видані оператору частоти йшли підряд і не перетиналися з частотами конкурентів), пише газета "Дело".

"У разі проведення рефармінгу ми зможемо запустити на цих частотах мережу третього покоління", - пояснює президент "Київстару", голова українського підрозділу компанії Vimpelcom Ltd., яка об'єднує активи Telenor і Altimo, Ігор Литовченко.

Але для проведення оптимізації частот необхідна згода всіх гравців ринку, зазначає видання.

Реклама:

Довгий час "МТС" і "Астеліт" виступали проти рефармінгу.

У компаніях стверджували, що в результаті оптимізації оператори, у яких частот менше, ніж у конкурентів, повинні збільшити обсяг своїх частот.

У "Київстарі" наполягали, що обсяг частот, який належить кожному з операторів, повинен зберегтися на колишньому рівні.

Тепер президент "Київстару" Ігор Литовченко дав зрозуміти, що позиція телекомунікаційної компанії змінилася і вона згодна поступитися частиною своїх частот, якщо оператори підтримають ідею оптимізації.

За його словами, "Київстару" не потрібні всі частоти, які він отримає після об'єднання з "УРС" (ТМ Beeline).

У зв'язку з цим оператор готовий розглянути варіант продажу частини радіочастот конкурентам.

"Це питання ефективності бізнесу, адже ми не використовуємо їх у повному обсязі. А це нераціонально, особливо після підвищення в цьому році плати за використання частот в п'ять разів", - пояснює Литовченко.

Запуск 3G-зв'язку, як і раніше залишається одним з головних пріоритетів для найбільшого мобільного оператора.

При цьому перспективи проведення конкурсу на 3G-частоти неясні.

Звільнення частот у діапазоні 1900-2100 МГц, необхідних для проведення конкурсу на 3G-ліцензію, протягом останніх декількох років блокується Міністерством оборони.

За останніми заявами голови НКРЗ Володимира Олійника, конкурс може відбутися не раніше першої половини 2011 року.

При цьому мобільні оператори вважають, що діапазон 900 МГц, в якому вони працюють сьогодні, є досить привабливим для впровадження зв'язку третього покоління в стандарті UMTS, тому що має низку технічних та економічних переваг.

Ідеться про використання більш низької (в порівнянні з діапазоном 1900-2100 МГц) частоти і, відповідно, більший радіус покриття і менші витрати, пов'язані з будівництвом мережі.

Використання діапазону 900 МГц для стандарту UMTS було схвалено Євросоюзом у 2009 році, а в листопаді 2009 року така можливість була реалізована оператором Orange Armenia.

Основна причина переходу в 900-й діапазон - брак радіочастотного ресурсу в традиційному для UMTS діапазоні 2100 МГц і більше охоплення території однієї базової станцією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!