"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко просить МВФ "розібратися з оборудкою"

Субота, 13 листопада 2010, 17:35

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко просить Міжнародний валютний фонд перед виділенням чергового кредиту Україні "ретельно вивчити оборудку влади та "РосУкрЕнерго".

Із таким проханням вона звернулася до керівника місії МВФ Таноса Арванітіса в суботу під час зустрічі у Києві, повідомляє агентство "УНІАН".

"Я вважаю, що, щоб продовжувати співпрацю з Україною, яка дійсно Україні потрібна, мені здається, потрібно дуже ретельно розібратися з тією оборудкою і зробити висновки відносно того, як ці гроші будуть використовуватися країною", - сказала Тимошенко.

Лідер партії "Батьківщина" підкреслила, що опозиція підтримує співпрацю України з Міжнародним валютним фондом і намагатиметься сприяти її продовженню.

Реклама:

Водночас Тимошенко повідомила, що дуже добре знає стан країн-донорів МВФ після глобальної фінансової кризи.

"Я знаю, як важко кожній країні виділяти спеціальні фінансові ресурси для Міжнародного валютного фонду. Ті гроші забираються у платників податків кожної країни-донора, і коли ці гроші потім потрапляють в Україну і вони можуть бути використані для оплати не досить прозорої оборудки з "РосУкрЕнерго", це буде несправедливо не тільки по відношенню до України, але й по відношенню до всіх країн-донорів Міжнародного валютного фонду", - пояснила вона.

Лідер "Батьківщини" додала, що проблема сплати компенсації компанії "РосУкрЕнерго" за 11 млрд. кубометрів газу за рішенням Стокгольмського арбітражу також пов'язана із фінансовим станом НАК "Нафтогаз України".

"Я хотіла на це звернути вашу увагу, тому що ця проблема - не лише України. Ця проблема пов`язана з балансом НАК "Нафтогаз", з можливим банкрутством цієї компанії і як наслідок - з нестабільністю виконання функцій, які здійснює компанія по транспортуванню російського газу до Європейського Союзу", - підкреслила Тимошенко.

Як повідомлялося, місія Міжнародного валютного фонду під керівництвом Таноса Арванітіса перебуває в Україні для перегляду програми співпраці щодо кредиту stand-by, схваленої в липні 2010 року.

Програма співпраці передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 млрд. доларів. Термін дії програми становить 2,5 року. Кошти залучаються під ставку 3,5% річних.

Відразу після схвалення програми співпраці Україна одержала перший транш нового кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд. доларів.

Другий транш кредиту очікується в грудні, проте для цього необхідно виконати всі параметри програми співпраці з МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!