Бюджету "світить" дірка у 100 мільярдів

Субота, 13 листопада 2010, 14:00

Дефіцит держбюджету в 2010 році складе близько 107 млрд. гривень.

Такий прогноз зробив виконавчий директор НБУ з економічних питань Ігор Шумило під час засідання Фінансового прес-клубу, пише "Дзеркало тижня".

"5,5% від ВВП складе дефіцит загального бюджету, 1% припаде на дефіцит "Нафтогазу", 1,8% - на рекапіталізацію банківської системи (якщо вона не буде здійснена 2010 року, то виділені на це гроші можуть перейти в 2011 рік), 1,5% - це ПДВ-облігації", - відзначив представник НБУ.

При цьому він констатував, що в 2010 році динаміка основних бюджетних показників (дефіциту і випуску боргових зобов'язань, у тому числі ПДВ-облігацій), відповідає критеріям, передбаченим Меморандумом із МВФ, і не загрожує макроекономічній стабільності.

Реклама:

На думку Шумила, за умови ненарощування державного боргу обслуговування існуючих зобов'язань навіть з урахуванням пікових виплат у 2011 і 2013 роках (53,5 і 55 млрд. гривень відповідно) є реальним.

При цьому чиновник підкреслив, що важливим завданням для держави є неперевищення показника в 40% у співвідношенні держборгу до ВВП.

За словами виконавчого директора НБУ, Україна повинна зменшити частку перерозподілу ВВП через бюджет до 30-35% (зараз цей показник досягає 50%).

"Це не значить скорочення витрат. Економіка повинна рости більш високими темпами, ніж ростуть бюджетні витрати, щоб ці ресурси залишалися в економіці. У тому числі для того, щоб розвивався фондовий ринок", - відзначив Шумило.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!