МВФ сумнівається у прогнозах зростання країн G20

П'ятниця, 12 листопада 2010, 20:25

Прогнози зростання для країн "Великої двадцятки" виглядають надто оптимістичними, і ці країни можуть не досягти поставлених цілей скорочення дефіциту бюджетів, якщо економіка не виправдає їх завищених очікувань.

Про це ідеться у доповіді Міжнародного валютного фонду, оприлюдненій у п'ятницю, повідомляє агентство Reuters.

У 2009 році G20 погодилася на "взаємний процес оцінки", який включає в себе надання середньострокових прогнозів МВФ із тим, щоб фонд міг визначити, чи конфліктують національні політики у світовому масштабі.

Уперше країни представили свої прогнози фонду у квітні 2010 року, але МВФ заявив, що в той час вони виглядали надто сміливими.

Реклама:

Повторно спрямовані документи включали в себе менш високі орієнтири зростання, проте прогнози "виглядають очевидно оптимістичними у порівнянні з втратами".

Згідно з узагальненими прогнозами, сукупне зростання ВВП країн G20 складе 5% в 2014 році.

Це буде крок вперед у порівнянні з темпами зростання в 2011 році - 4,2%, на думку МВФ.

Процес взаємної оцінки є основою спроб G20 згладити дисбаланси між країнами-експортерами, такими як Китай, і обтяженими боргами імпортерами, в тому числі США.

G20 уповноважила фонд опублікувати цю доповідь, проте сама ще не погодила деталі наступного заходу - створення системи контролю для виявлення дисбалансів, які можуть дестабілізувати світову економіку.

МВФ повідомив, що країни G20 в цілому на шляху до того, щоб виконати зобов'язання, взяті на себе в Торонто у червні, зі скорочення дефіциту бюджетів наполовину до 2013 року.

Проте фонд попередив, що бюджетні прогнози засновані на надмірно оптимістичних прогнозах росту і тому цілі можуть бути не досягнуті.

Хоча країни G20 скоротили прогнози зростання ВВП з квітня, вони очікують, що рівень безробіття буде падати навіть швидше, ніж очікувалося спочатку.

За їх оцінками, безробіття повернеться до докризових середніх показників вже в 2014 році.

"Менш оптимістичний прогноз зростання і більш оптимістичний прогноз зайнятості не обов'язково несумісні. Однак політичні концепції не дають достатнього пояснення, на чому ґрунтується поліпшення прогнозу ситуації на ринку праці в умовах погіршення результатів зростання", - вважає МВФ.

Ще однією причиною для занепокоєнь є взаємодія повільно зростаючих розвинених економік і стрімких ринків, що розвиваються, яке стало джерелом глобальних суперечностей.

Якщо обтяжені боргами багаті країни уріжуть витрати, а ринки не приймуть у них естафету, "дефіцит попиту" може збільшитися, підриваючи економіку.

На думку фонду, валютна та інші політики, які можуть підвищити внутрішній попит в країнах, що розвиваються, "недостатньо роз'яснені" у документах, направлених до МВФ.

Фонд неодноразово заявляв, що строго регульований валютний курс юаня залишається дуже низьким, але не став писати про це в доповіді.

Єдиним прямим згадуванням Китаю стало: "Китай нещодавно оголосив про повернення до більш гнучкої валютної політики. З моменту цього оголошення юань подорожчав до долара менше, ніж на 2%, але щоденна волатильність валютного курсу помітно підвищилася".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: