Україні загрожують страйки фермерів

П'ятниця, 12 листопада 2010, 14:19

Фермери погрожують масовими страйками, якщо влада не скасує квоти на експорт зерна.

Аграрії нарікають, що через квоти їхні збитки перевищили 10 млрд. гривень, а через безгрошів'я - осіння посівна під загрозою, пише Deutsche Welle.

Цьогорічний урожай зернових в Україні перевищив 40 млн. тонн.

Експортний потенціал складає 16 млн. тонн, але зерно за кордон вільно українські аграрії вивозити не можуть, бо влада запровадила квоти на його експорт.

Реклама:

На внутрішньому ринку України через експортне обмеження зернотрейдери закуповують у сільгоспвиробників зерно дешевше, ніж  за світовими цінами, нарікають фермери.

Тож асоціація фермерів і приватних землевласників України закликає президента втрутитися в ситуацію з експортом зернових, а також вимагає від уряду скасувати квоти.

Якщо до вимог аграріїв не прислухаються, вони погрожують провести масові акції протесту і вже зараз кажуть, що під загрозою і наступна посівна, і збір цьогорічного урожаю кукурудзи, бо всі елеватори переповнені.

Голова страйкового комітету Асоціації фермерів і приватних землевласників України Леонід Кириченко каже, що аграрії вже зверталися до президента й до уряду, аби їхню позицію врахували, коли ще тільки планували запровадити квотування, однак реакції на їхні звернення не було.

"Якщо так у нас будуть вести аграрну політику, то ми ніколи не вийдемо з кризи і тих цін на продукти харчування", - вважає Кириченко.

Фермери вже провели попереджувальну акцію протесту  під стінами Міністерства аграрної політики та планують пікети по всій Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!